Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megtiltotta, hogy a dél-afrikai világbajnokság ideje alatt kinyissanak a stadionok mellett működő pecsenyesütők, ott ugyanis csak a FIFA hivatalos partnerei árulhatnak ételt és italt. A szabályt megszegőkre pénzbírság, de akár börtönbüntetés is várhat.

A június 11-én kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra a csapatok és a szurkolók mellett a helyi ételkülönlegességeket kínáló pecsenyesütők is készültek. Az igyekezetük azonban hiábavalónak tűnik. A stadionokban, valamint azok 800 méteres körzetében és a majdani szurkolói zónákban ugyanis csak a FIFA kizárólagos partnerével, a Headline Leisure nevű céggel szerződő vállalkozók állíthatják fel standjukat, a nem hivatalos árusok pedig kiszorulnak a legjobb bevétellel kecsegtető zónákból.

"Óriási hátrány ez a számunkra, hiszen a focivébé alatt jóformán egyetlen más komoly esemény sem lesz Dél-Afrikában, ahol nagyobb forgalomra számíthatnánk" - mondta az AFP hírügynökség johannesburgi tudósítójának egy árus, aki 14 éve minden meccsnapon kitelepül a helyi stadion mellé, és helyi ínyencségeket kínál, például főtt birkafejet és kolbászt. "Rengeteg pénzt veszítünk, de a FIFA nem törődik velünk, csak saját magával meg a jogaival."

A legtapasztaltabb árusok a meccsnapokon már kora reggel elfoglalják a legjobb helyeket közvetlenül a stadionok főbejáratánál, egy-egy sikeresebb napon akár a heti bevételük háromszorosát is megkeresik. Az AFP-nek nyilatkozó árus úgy vélte, hogy az egy hónapos tiltás miatt több mint félmillió forintnak megfelelő randot veszít. Pedig, mint mondja, az általa kínált ételeket gazdagok és szegények egyaránt szívesen fogyasztják, bár inkább az utóbbiak vannak többen, akik nem engedhetik meg maguknak a drága éttermeket.

"Ez egy igazi dél-afrikai kuriózum, amit szerettünk volna megmutatni az országba érkező külföldi turistáknak" - mondta az árus, aki a helyi kereskedelmi fórumhoz fordult.

Ennek vezetője, Sam Khasibe felháborítónak tartja, hogy a stadionok 800 méteres körzetében csak a hivatalos árusok jelenhetnek meg, illetve hogy az előírást megszegőkre pénz- vagy börtönbüntetés várhat.

"A FIFA lábbal tiporja a jogainkat" - mondta Khasibe. "Állítólag ez Afrika világbajnoksága, de hogy lehetne igazán afrikai, ha nem engedik, hogy áruljuk a portékáinkat?"

A nyitómérkőzésnek és a döntőnek is otthont adó Johannesburg kereskedelmi szervezete összeírta azokat az árusokat, akik csak a FIFA-zónákon kívül jelenhetnek meg. Az árusok így végül is szervezett körülmények között, a nemzetközi szövetség szabályait betartva részesedhetnek a vébé gazdasági hasznából, még ha csekélyebb mértékben is.