Vágólapra másolva!
A Soproni Ligában újoncként bronzérmet szerző Szombathelyi Haladás a kazah Irtis Pavlodart kapta ellenfelül az Európa-liga első selejtezőkörében. A második körben bekapcsolódó Újpest a román Steaua Bucurestivel került össze.

A Haladás kiemelt volt, így nem kaphatta meg a norvég Rosenborgot, a ciprusi Anorthosziszt vagy a skót Motherwellt.

A vasiak honlapján a szurkolók a máltai Vallettát szavazták meg ellenfélnek, de nem bánkódtak volna, ha az albán Dinamo Tirana vagy az azeri Inter Baku kerül Kuttorék útjába. Végül be kellett érniük a kazah Irtis Pavlodarral, amely az előző idényben harmadik lett, jelenleg a 14 csapatos bajnokság 11. helyén áll.

A korábban Traktorként és Anszatként is ismert Irtis Kazahsztán legeredményesebb klubja, ötször nyert bajnokságot és egyszer kupát.

Az Ázsiai Bajnokok Ligájában 2001-ben az elődöntőig jutott, 2003-ban a BL-selejtezőben is szerencsét próbált, de 2-1-es összesítéssel búcsúzott a ciprusi Omonia Nicosia ellen.

A 300 ezres Pavlodar Kazahsztán északkeleti felében található, így elég költséges túra vár a szombathelyiekre, még úgy is, hogy mivel az UEFA nem hitelesítette az Irtis stadionját, így a Pavlodartól délnyugatra, 400 km-re fekvő Karagandában lesz az idegenbeli meccs.

A párharc első mérkőzésére Szombathelyen kerül sor július 2-án, a visszavágót pedig Kazahsztánban játsszák egy héttel később. Amennyiben a Haladás továbbjut, akkor a svéd Elfsborg lesz az ellenfele, amely két éve a Debrecent ejtette ki a BL-selejtezőben.

"Egyáltalán nem örülök az FC Irtis Pavlodarnak - mondta Csertői Aurél, a Haladás vezetőedzője az MTI-nek. - A lehető legrosszabb ellenfelet kaptuk. Messzire kell utaznunk, ráadásul meg kell birkóznunk az időeltolódással. A kazah csapatok kőkemény futballt játszanak, nem lehet biztosra menni ellenük, a két együttes körülbelül hasonló esélyekkel várja a csatát. Egyelőre tájékozódunk ellenfelünkről, annyit tudunk, hogy anyagilag stabil a gárda, futja nekik például légiósokra is.

Természetesen szeretnénk továbbjutni, mindent megteszünk a siker érdekében. Az első meccset hazai pályán játsszuk, saját közönségünk előtt jó lenne olyan eredményt elérni, ami után nyugodtabban utazhatunk a visszavágóra. A második körben az Elfsborg várna ránk. Svéd ellenfelünkkel egyelőre nem foglalkozunk, de annyit azért elmondhatok: ott már biztosan nem mi leszünk az esélyesek, és ismét messzire kell utaznunk... Alakulhatott volna szerencsésebben is a sorsolásunk."

A második körben bekapcsolódó Újpest alaposan belehúzott, mivel a román Steaua Bucurestit kapta. Az egykori katonacsapat, amely első kelet-európaiként nyerte meg a BEK-et 1986-ban, 23 bajnoki címével és 20 kupagyőzelmével is csúcstartó Romániában. A Steaua a közelmúltban is fel tud mutatni egy komoly sikert, 2006-ban ugyanis elődöntős volt az UEFA-kupában, és nünaszokon múlt, hogy végül elvérzett a Middlesbrough elleni elődöntőben.

A bukarestiek az előző három szezonban a BL-ben szerepeltek, de az egyenes kieséses szakaszig nem jutottak el, tavaly a Lyon, a Bayern München és a Fiorentina társaságában mindössze egy pontra futotta az erejükből. A keret legismertebb tagjai: Dorin Goian, Banel Nicolita, Sorin Ghionea és Ovidiu Petre.

"Az öt lehetséges csapat közül a legnehezebb ellenfelet kaptuk: a bukaresti együttes a második körben résztvevő klubok közül a legmagasabb UEFA-együtthatóval rendelkezik az elmúlt öt év nemzetközi szereplése alapján" - mondta Sallói István, az újpestiek ügyvezetője. "A Steaua Románia legsikeresebb klubja, annak ellenére, hogy az előző szezont a hatodik helyen zárta. Mintegy 30 millió eurós költségvetésből gazdálkodik, jelenleg egy olasz szakember irányítja a csapatot. A Steaua képviselőjével találkoztam a helyszínen, aki elmondta: 2200 drukkert tudnak fogadni az első mérkőzésen. A mi párosításunkban a Steaua az esélyes, de megítélésem szerint jó csapatunk van".

A bajnoki ezüstérmes újpestiek idegenben kezdik a Steaua elleni párharcot július 16-án, s a visszavágón egy héttel később fogadják riválisukat.