Vágólapra másolva!
A korábbi évekhez képest több magyar csapat próbálkozhat a labdarúgó UEFA-kupát felváltó Európa-liga selejtezőjében, ugyanakkor egyértelműen nehezebb út vezet a főtáblára. Ezúttal kettő helyett három magyar gárda lesz érdekelt, de a legerősebb bajnokságokból érkező együtteseknek is részt kell venniük a kvalifikációs sorozatban.

Az a változás, ami a BL-ben a magyar csapatnak - idén a Debrecennek - könnyebb utat biztosít, az Európa-ligában inkább hátrányosan befolyásolhatja majd az érintettek szereplését, azaz a kupagyőztes Budapest Honvédét, a bajnoki második Újpestét és a harmadik Szombathelyi Haladásét.

Ugyanis a legerősebb bajnokságok képviselői is selejtezőre kényszerülnek az Európa-ligában, ami már alapvetően nehezebb utat feltételez az eddigieknél, emellett a BL-selejtezőjének átalakítása nyomán is átkerülnek csapatok az EL utolsó kvalifikációs körébe.

Korábban a BL főtáblájáért zajló párharcok vesztesei a jogelőd UEFA-kupa főtábláján kaptak helyet, míg mostantól a 3. körben alulmaradók az EL 4. fordulójában próbálkozhatnak, a 4. kör vesztesei pedig az EL 48-as főtábláján, azaz a csoportküzdelemben kapnak helyet.

A BL selejtezőjéből várhatóan erősebb ellenfelek kerülnek át a második számú európai kupasorozat utolsó kvalifikációs körébe, mivel a nemzeti bajnokok és a nem bajnokként BL-induló csapatok külön ágon küzdenek.

Ez azt jelenti, hogy a BL-selejtező 3. körében a nem bajnokok ágán olyan csapatok vesznek részt, mint például az UEFA-kupa-győztes Sahtar Donyeck, vagy a Sporting Lisboa, s az ebben a szakaszban alulmaradók kapcsolódnak be az EL-selejtező utolsó, 4. fordulójába.

A magyarok közül elsőként - már az első körben - a Szombathelyi Haladás kezdi meg a küzdelmeket. Várhatóan kiemelt lesz a zöld-fehér alakulat, így papírforma szerint jó továbbjutási esélyei lehetnek majd, hiszen máltai, luxemburgi és feröer-szigeteki riválist is kaphat, a nehezebb vetélytársak közé pedig a walesi, az albán vagy éppen a montenegrói csapatok tartoznának.

Forrás: MTI

Az újdonsült kupagyőztes Honvéd a harmadik körben kezdi az EL-t

A második fordulóban az Újpest is beszáll. Ebben a szakaszban szintén bekapcsolódnak norvég, dán, osztrák, cseh, belga, vagy görög együttesek, azaz innen kedvezőtlen sorsolás esetén már bravúrra lenne szükség a továbbjutáshoz.

A Budapest Honvéd a 3. körben kezdi meg szereplését, s ekkor már az elitbajnokságok képviselői közül is néhányan pályára lépnek, azaz olyan gárdákat is kaphatnak a magyarok, mint az olasz AS Roma, a holland PSV Eindhoven, vagy éppen a német Hamburger SV.

Az első két forduló sorsolását június 22-én tartják Nyonban. A Haladás július 2-án és 9-én játssza az első kör meccseit, az Újpest pedig 16-án és 23-án lép pályára. A harmadik kör sorsolása július 17-én lesz, a találkozókat pedig 30-án és augusztus 6-án rendezik.