Vágólapra másolva!
Idén is összejött az angol elődöntő a Bajnokok Ligájában, miután a Manchester United nyert Portóban, az Arsenal pedig 3-0-ra verte a Villarrealt. A címvédő az első angol csapat lett, amely nyert a Porto otthonában, a győztes gólt a MU portugál klasszisa, Cristiano Ronaldo szerezte egy fantasztikus lövéssel. Az Ágyúsok is hamar bevették a Villarreal kapuját, aztán a második félidőben magabiztossá tették sikerüket, és ugyanúgy kiejtették a riválist, mint 2006-ban. A legjobb négy között így összesen három szigetországi csapat található, mivel a másik ágon a Barcelona a Chelsea-vel találkozik.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
Porto (portugál) - Manchester United (angol) 0-1 (0-1)
Porto, Dragao-stadion
v.: Busacca (svájci)
Porto: Hélton - Sapunaru (Tomás Costa, 80.), Rolando, Bruno Alves, Cissokho - L. González (M. González, 31.), Fernando, Raúl Meireles, C. Rodríguez (Farías, 64.). - Lisandro López, Hulk.
MU: Van der Sar - O'Shea, R. Ferdinand, Vidic, Evra - Anderson (Scholes, 78.), Carrick, Giggs, C. Ronaldo - Berbatov (Nani, 68.), Rooney.
gól: C. Ronaldo (6.)
sárga lap: Vidic (42.), Evra (57.)
az első mérkőzés eredménye: 2-2, továbbjutott a Manchester United 3-2-es összesítéssel.

Történelmi tettre készült a Manchester United, hiszen korábban egyetlen csapat sem tudta bevenni a Porto stadionját. Sir Alex Ferguson nem esett kétségbe azok után, hogy az első meccs 2-2-re végződött az Old Traffordon, és nyilatkozatában az egyébként a Vörös Ördögök végső diadalával végződő 1999-es sorozatra emlékeztetett, amikor az elődöntőben az otthoni 1-1 után Torinóban gyorsan kétgólos hátrányba került csapata, mégis nyerni tudott a Juventus ellen.

A Portónak nem kell ilyen messzire visszamenni a múltban, ha önbizalmat akar meríteni a címvédő ellen, hiszen 2004-ben Costinha hajrágólja a MU búcsúját jelentette a nyolcaddöntőben, akkor a José Mourinho irányította Sárkányok meg sem álltak a BL-győzelemig. Ezúttal edző nélkül maradt a Porto, mivel Jesualdo Ferreira eltiltása miatt nem ülhetett le a kispadra, voltak olyan hírek a meccs előtt, hogy a tréner ki sem ment a stadionba.

A hátát fájlaló Rio Ferdinand bekerült a Manchester kezdőcsapatában, amelyben ott volt Anderson és Berbatov is, Park viszont még a kispadra sem fért oda.

A negyedik percig kellett várni, hogy valamelyik kapus találkozzon a labdával, Hulk az oldalvonal mellől bátran kapuracsavart egy szabadrúgást, de Van der Sar eldőlve hárított. A hatodik percben egy portugál csöndesítette el a portói publikumot, Cristiano Ronaldo 34 méterről vállalkozott lövésre és a labda óriási erővel vágódott a jobb felsőbe, máris továbbjutásra állt a MU (0-1)!

Az önbizalommal a hazai oldalon sem volt gond, a 20. percben Bruno Alves vagy 38 méterről bikázott kapura egy szabadrúgást, Van der Sar repült, de nem kellett közbeavatkoznia, a labda jó egy méterrel a jobb sarok mellett száguldott el. Éledezett a Porto, egy felpörgött labdát Lisandro López tett félfordulattal kapura, de középre ment a löket, Van der Sar simán fogta.

A hazaiak egyik vezére, Lucho González kapott a térdéhez az első félóra végén, az argentint hordágyon vitték le, nem is tudott visszatérni, Mariano González érkezett a helyére. Még tíz emberrel volt a Porto, amikor Cristiano Ronaldo jobboldali beadása után Giggs dropból lőtt a hosszú oldalon, Héltonnak volt gondja a lövéssel, de másodjára fogta.

Forrás: MTI

Berbatov arckifejezése arról árulkodik, nem esett neki túl jól Cissokho becsúszása

Pontrúgásban erősek a portugálok, Raúl Meireles beadása után is volt esemény, Bruno Alves nagy lendülettel érkezve túlugrotta emberét, de bivalyerős fejese elkerülte a bal sarkot. A félidő hajrájában Vidic előbb egy rossz ütemű szerelési kísérlet miatt került be a bíró noteszába, majd kishíján gólszerzőként is feliratkozott, de Giggs szöglete és O'Shea csúsztatása után becsúszva fölékaparta a labdát.

Szakadó esőben és MU-helyzettel indult a második felvonás, Berbatov vette célba a bal alsót, de Hélton résen volt, igaz, most sem tudta elsőre magához ölelni a labdát. A túloldalon Raúl Meireles rúgott jó nagyot ballal a labdába, a kapu mögötti drukkerek már emelkedtek, de aztán csalódottan huppanhattak vissza a helyükre, mert a labda nem oda ment, ahova ők várták.

Az 55. percben Raúl Meireles beadása után Mariano González két védőt között tudott fejeni, de az esetből csak azért nem lett kirúgás, mert Van der Sar lábbal megállította a labdát az alapvonal előtt. Két perccel később Evra karatézott sárga lapot és szabadrúgást érően (mégis ő sérült meg), de hiába jöhetett kecsegtető helyzetből a pontrúgás, Hulk csavarása után Van der Sar kesztyűje volt a végállomás.

Erőlködött a Porto, de igazán nem tudta beszorítani ellenfelét, maradtak így a pontrúgások, mint potenciális gólszerzési lehetőségek, Raúl Meireles szögleténél Van der Sar el is számította magát, de a mögötte érkező Rolando melléfejelt. Fokozta a nyomást a Porto, M. González jobboldali beadása után Lisandro López pörgetett kapura, de a labda éppen oda tartott, ahol Van der Sar állt.

A túloldalon Nani emelt fölé kapásból egy szöglet után, a Porto pedig folytatta az offenzívát, de Faríasnak magas volt a beadás, Hulk lövése meg nem hozta a frászt Van der Sarra. C. Ronaldo is villant, Hélton nagy bravúrral szedte ki a jobb alsó felé közelítő lövést a hosszabbítás kezdetén.

A legvégén jöttek az ilyenkor megszokott felívelések, de ezt Vidiccel az élen hatékonyan elhárította a MU-védelem, így a címvédő első angol csapatként nyert a Porto otthonában, és ezzel megváltotta jegyét a legjobb négy közé, ahol az Arsenal lesz az ellenfele.