Vágólapra másolva!
Komoly feladat hárul a címvédő Manchester United támadóira szerda este a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágóján az FC Porto ellen, hiszen a múlt heti első mérkőzés 2-2-es döntetlennel zárult az Old Traffordon, így muszáj gólt szereznie a címvédőnek. Az Arsenal-Villarreal összecsapáson - a spanyolországi odavágó 1-1 lett - szinte minden az angolok továbbjutása mellett szól.

BL-negyeddöntő, visszavágók, a szerdai program (zárójelben az első mérkőzés):
FC Porto (portugál) - Manchester United (angol) 20.45 (2-2)
Arsenal (angol) - Villarreal (spanyol) 20.45 (1-1)

Nehéz helyzetben van a címvédő Manchester United, amely egy héttel korábban hazai pályán csak egy 2-2-es döntetlenre volt képes az FC Porto ellen, ami azt jelenti, hogy a Vörös Ördögöknek vagy nyerniük kell a továbbjutáshoz, vagy olyan döntetlent kellene elérniük, ahol minimum két gólt szereznek.

Márpedig a Porto hazai mérlege egészen kiváló az angol csapatok ellen, a portugálok ugyanis sohasem kaptak ki otthon, amikor angol együttest fogadtak. A manchesterieket a bajnokságban a legutóbbi két fordulóban egyaránt a fiatal olasz csatár, Federico Macheda mentette meg a pontvesztéstől, kérdés, Sir Alex Ferguson végszükség esetén megint beveti-e a 17 esztendős támadót. A manchesteri hívek nagyon bíznak benne, hogy erre nem lesz szükség.

"A jelenlegi helyzetért csak magunkat okolhatjuk" - mondta Sir Alex Ferguson, a United trénere. "Egyelőre jóval gyengébb a védelmünk, mint a szezon korábbi részében, így tényleg nehéz feladat előtt állunk."

A skót mester mindemellett abban reménykedik, hogy csapata egyik meghatározó védőjátékosa, Rio Ferdinand felépül korábbi sérüléséből, és pályára léphet szerdán, valamint bevethetővé válik a bolgár csatár, Dimitar Berbatov is.

Jesualdo Ferreira, a Porto edzője jóval többre értékeli csapata múlt héten mutatott játékát, mint a két idegenben szerzett gólt. "Voltak olyan periódusaink, amikor egyszerűen briliánsan futballoztunk, remélhetőleg ezt hazai pályán meg tudjuk ismételni" - mondta a portugál mester.

Forrás: AFP

A Porto-játékosok ma este csak magukban bízhatnak - a kispadról nem kaphatnak vezetőedzői tanácsot

Ferreira ezúttal nem láthatja el tanácsaival tanítványait a kisparól, ugyanis egy meccsre eltiltották. Az európai szövetség (UEFA) fellebbviteli bizottságának keddi döntése értelmében a tréner közvetlenül a találkozó előtt és alatt nem léphet kapcsolatba játékosaival.

AZ UEFA eredetileg két találkozóra tiltotta el Ferreirát, aki túl hevesen gesztikulált a játékvezető felé, amikor az érvénytelenítette együttese gólját az Atlético Madrid elleni nyolcaddöntőben. A Porto fellebbezett, ennek nyomán Ferreira ott lehetett a kispadon a negyeddöntő múlt heti első meccsén, most pedig egy találkozóra csökkentették a büntetését.

Az első mérkőzés összefoglalója:


A várható kezdőcsapatok:

FC Porto: Helton - Bruno Alves, Rolando, Sapunaru, Cissokho - Lucho Gonzalez, Raul Meireles, Fernando - Lisandro Lopez, Cristian Rodriguez, Hulk.
Manchester United: Edwin van der Sar - John O'Shea, Rio Ferdinand vagy Jonny Evans, Nemanja Vidic, Patrice Evra - Darren Fletcher, Michael Carrick, Paul Scholes - Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Dimitar Berbatov
játékvezető: Massimo Busacca (svájci)

A papírforma alapján az Arsenalnak tovább kellene lépnie a Villarreal ellen, hiszen az angolok 23 mérkőzés óta veretlenek hazai pályán a BL-ben, és most egy gól nélküli döntetlennel is ők mennének tovább - márpedig ebben a kiírásban az Emirates Stadiumban eddig egyik ellenfél sem tudott betalálni.

Forrás: AFP

Az odavágón álomgólt szerző Adebayor (j) lehet az Arsenal nyerő embere

Az Ágyúsoknál azonban továbbra is rengeteg a sérült: az első meccsen kényszerűségből lecserélt Manuel Almunia és William Gallas nem játszhat, a hét végén pedig csatlakozott hozzájuk a svájci Johan Djourou is - Gael Clichy és Abu Diaby pedig már korábban kidőlt. A Sárga Tengeralattjáró a BL-meccsre megint egy bajnoki vereséggel melegített, a spanyolok otthon kaptak ki a Málagától, ráadásul a találkozón középpályásuk, Marcos Senna izomhúzódást szenvedett - az első meccsen bombagólt szerző Európa-bajnok így nem léphet pályára Londonban. Alighanem ott lesz viszont a csapatban a francia Robert Pires, aki először látogat egykori klubjához azóta, hogy elhagyta az Arsenalt.

Manuel Pellegrini, a spanyolok trénere szerint Senna hiánya és a hétvégi vereség nem befolyásolja csapata teljesítményét. "A BL-meccsekre mindig megvan a kellő motiváció, függetlenül a legutóbbi bajnoki eredményétől. A futballistáknak önmagában az is elég, hogy az elődöntőbe jutásért harcolhatnak."

A hazaiak francia mestere, Arsene Wenger továbbra is a látványos, támadófutballt részesíti előnyben. "Nem az a csapat vagyunk, amely 0-0-ra játszik" - idézte a trénert a gárda hivatalos honlapja. "Azt fogom mondani a fiúknak: ha már adott a lehetőség, hogy hazai pályán harcoljuk ki a továbbjutást, akkor tegyük meg!"

Az első mérkőzés összefoglalója:


A várható kezdőcsapatok:

Arsenal FC: Lukasz Fabianski - Bacary Sagna, Kolo Toure, Johan Djourou, Mikael Silvestre - Denilson, Alex Song, Cesc Fabregas, Theo Walcott - Samir Nasri - Emmanuel Adebayor
Villarreal: Diego Lopez - Angel Lopez, Diego Godin, Gonzalo Rodriguez, Joan Capdevila - Cani, Bruno Soriano, Sebastian Eguren, Ariel Ibagaza - Joseba Llorente, Giuseppe Rossi.
játékvezető: Wolfgang Stark (német)