Vágólapra másolva!
Felemás szezonon van túl a Tottenham Hotspur, amely az elmúlt kilenc esztendő legjobb idényét zárta - miközben a pontvadászatban négy éve nem szerepelt ilyen rosszul. Az ellentmondást a Ligakupa megnyerésével lehet feloldani, és a pontvadászat közben szerződtetett mesternek, Juande Ramosnak a következő idényben már a Premier League-ben is többet kell mutatnia. A tréner várhatóan alaposan "felturbózza" a keretet, amelynek első jele a horvát középpályás, Luka Modric érkezése, de őt még jó páran követhetik, elsősorban a spanyol piacról.

A Spurs a nemrég véget ért bajnokság előtti két szezonban egyaránt az ötödik helyen végzett, és a Premier League rajtja előtt még a szakértők egy része is úgy vélte, hogy a londoni klub minimum komoly erőfeszítésre kényszerítheti az első négy pozíciót az utóbbi időben kibérlő sztárklubokat.

Ehhez képest az együttes pocsékul kezdte a bajnokságot, első tíz meccséből csak egyet nyert meg, mire a vezetőség (meglehetősen furcsa körülmények között) menesztette a trénert, a holland Martin Jolt, és a spanyol Juande Ramost csábította el a helyére a Sevilla FC-től.

A hispán szakember vezérletével az eredmények javultak is, köszönhetően elsősorban a tréner újfajta edzésmódszereinek, és annak, hogy Ramos sokkal nagyobb figyelmet szentelt a focisták életmódjára, meghatározva az étrendjüket is. Ehhez jött még a védelem szinte teljes kicserélése a januári átigazolási időszakban - és a februári Ligakupa-döntőn éppen az egyik új igazolás, Jonathan Woodgate fejelte a győztes találatot.

A Ligakupa elhódításával a klub 1999 után nyert ismét trófeát, és egyben a bajnokság eredményétől függetlenül kvalifikálta magát az UEFA-kupába. Nem csoda, hogy a gárdát már nem nagyon lehetett motiválni a pontvadászat hátralévő részében: a focisták és a jelek szerint Ramos számára is teljesen mindegy volt, hogy a gárda a középmezőnyben hol fejezi be a Premier League-et, és ez meg is látszott az eredményeken.

A Ligakupa fináléját követő 11 találkozóból a Spurs mindössze hármat tudott megnyerni, és így végül a 11. pozícióban zárta a pontvadászatot - más kérdés, hogy ennél sokkal előrébb nem nagyon végezhetett volna, hiszen a kilencedik Manchester City kilenc ponttal előzte meg a Tottenhamet.

Ramos így inkább arra használta fel a bajnokság utolsó mérkőzéseit, hogy még jobban a saját elképzelései szerint alakítsa át a gárdát. A védelmet többé-kevésbé sikerült is helyreráznia a januári szerzeményekkel: Woodgate mellett a skót jobbhátvéd, Alain Hutton is alapember lett, de a Hertha BSC-től megvett brazil balhátvéd, Gilberto is egyre jobban belerázódott a Premier League-be.

Ezzel a csapatrésszel tehát már nem nagyon kell foglalkoznia, igaz, nagy kérdés, hogy mi lesz a korábbi csapatkapitány, Ledley King sorsa. A Spurs saját nevelésű futballistája, aki hatalmas kedvencnek számít a White Hart Lane-en, krónikus sérülései miatt csupán négy bajnokin szerepelt a legutóbbi pontvadászatban, viszont a Ligakupa fináléját végigjátszotta, nem is rosszul. Ha a nyári felkészülést is rendben végigdolgozza, azaz tartósan összeáll a Woodgate-King tengely, akkor a Tottenham hátsó alakzata valóban az egyik legjobb lehet majd a Premier League-ben.

A középpályán a szakértők szerint szintén csak finomhangolásra van szüksége Ramosnak, hiszen itt olyan futballisták állnak a rendelkezésére, mint Jermaine Jenas vagy Steed Malbranque - utóbbi még a Spurs-hívek számára is az elmúlt szezon egyik kellemes meglepetésének számított. Az új pontvadászatban pedig a középpálya egyik ékköve a horvát Luka Modric lehet, akinek megszerzése óriási siker.

A Dinamo Zagreb focistáját ugyanis többek között az FC Barcelona és a Newcastle United is csábította, de ő a londoniakat választotta. Modric ötéves kontraktust írt alá a fővárosi egyesülethez, amely 23 millió eurót fizetett a középpályásért - bizonyos források szerint ez megegyezik a klubrekorddal, amit egy évvel korábban Darren Bent döntött meg (más adatok szerint Bent vételára valamivel több volt).

Forrás: Getty Images

Malbranque kellemes meglepetést nyújtott a játékával, Robbie Keane pedig a megszokott módon termelte a gólokat

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy eddig a Modric-transzfer a nyári átigazolási időszak legnagyobb értékű üzlete, és bár ez aligha marad így, mindenképpen azt mutatja, hogy a Tottenham komoly erősítésekre készül. Ugyanerre utal az is, hogy a klubot a spanyol bajnokság szinte mindegyik értékesebb focistájával kapcsolatba hozták - Juande Ramos elsősorban a Primera División mezőnyét ismeri, nem véletlenül akar elsősorban onnan erősíteni.

A Spursnek szüksége van egy kapusra, mivel Ramos sem Radek Cernyvel, sem Paul Robinsonnal nem elégedett: a megoldás az RCD Espanyol kameruni portása, Idriss Kameni lehet. A Tottenham balszélsőt is igazolna: a spanyol források szerint szinte bizonyos, hogy a Sevilla FC középpályása, Diego Capel a White Hart Lane-en köt ki.

És amennyiben Dimitar Berbatov távozik a klubtól (aminek megvan az esélye, mert a bolgár mindenképpen a BL-ben szeretne játszani, márpedig ezt a Spursszel jelenleg nem teheti meg), akkor az egyesületnek egy csatárt is kell vennie, aki szintén Spanyolországból érkezhet. A Samuel Eto'óval kapcsolatos pletykák ugyan már nem olyan gyakoriak, de Giovani dos Santos, David Villa vagy éppen Diego Milito neve rendre a Tottenhammel együtt olvasható a lapok hasábjain - és ez aligha véletlen.

www.infosport-focivilag.hu