Vágólapra másolva!
Amikor 2006 nyarán a Magyar Labdarúgó Szövetség kizárta az élvonalból a Ferencváros csapatát, senki sem gondolta, hogy két évvel később még mindig a másodosztályban szerénykedik a patinás klub. Az első év sikertelensége után a 2007-2008-as bajnokságnak úgy vágtak neki a zöld-fehérek, hogy most majd megmutatják, ehhez képest hiába jött angol tulajdonos, hiába ígérte Kevin McCabe, hogy hamarosan itt a Kánaán, meg a Bajnokok Ligája-szereplés, egyelőre két "kiscsapat" is a Fradi előtt áll. A rutinbeli különbségről csak annyit: Lipcsei Péter egymaga több élvonalbeli szerepléssel dicsekedhet, mint a Szolnok teljes kerete, s több gólt rúgott, mint a Tisza-parti együttes, illetve a Kecskemét listavezető csapatának összes játékosa. Csak ez jelen esetben mit sem ér...

Az NB II Keleti csoportjában teljesen feje tetejére állt a papírforma, gondolhatná, aki nem követte volna figyelemmel az elmúlt két év történéseit, s rápillantva a tabellára azt látná, első helyen a Kecskemét, másodikon a Szolnok állt, s csak 6, illetve 5 pont hátránnyal a harmadik helyen tanyázik a Ferencváros.

Márpedig a látvány nem csalás, nem ámítás.

2006 nyarán kezdődött minden, amikor az MLSZ licencadó bizottsága úgy ítélte meg, a Ferencváros nem indulhat az élvonalban. A csatározásban hétről hétre változtak az álláspontok, hiszen egy ismeretlen összetételű bizottság kicsit visszaadta a játékjogot, amelyet az MLSZ később semmisnek tekintett, s létrehozott egy újabb, összetételét tekintve szintén homályba burkolózó grémiumot, amely végül kimondta a végső verdiktet.

(Érdekesség, hogy két év elteltével éppen a héten nyert pert - első fokon - az MLSZ ellen az FTC Pártolói Egyesülete, amely azért fordult bírósághoz, hogy a szövetség hozza nyilvánosságra a 2006 júliusában a Ferencváros licencét visszavonó fellebbviteli licencadó testület tagjainak nevét.)

A Ferencváros tehát az NB II-ben folytathatta, miközben az élvonalban licenchez jutó csapatok közül a Sopron azóta már megszűnt, a Tatabánya pedig jelezte, jövőre nem vállalja az élvonalbeli tagságot akkor sem, ha valami földöntúli csoda folytán nem esne ki.

Az első év tragikusra sikerült a zöldek számára, noha a csapatnak az utolsó fordulóig volt matematikai esélye, a mindent eldöntő játéknapon nem bírt a Baktalórántházával, a Nyíregyháza viszont legyőzte a Vecsést, s négypontos előnnyel megnyerte a Keleti csoportot.

Az idei szezonra érkezett az egykori sikeredző, Csank János, a csapatba visszatértek az egykori nagy nevek, ám úgy tűnik, az ezer feletti NB I-es mérkőzésszám, az egykori öt válogatott csillag, illetve a kilenc légiós sem hozza meg a boldogságot.

Pedig Dragóner Attila és Mátyus János révén a védelem, Lipcsei Péter, Vincze Ottó és Lisztes Krisztián révén pedig a középpálya olyan rutinos játékosokkal rendelkezik, akik alaphelyzetben a csúcsra repíthették volna a csapatot.

A Szolnok elleni mérkőzés után nyilatkozott az [origo]-nak a Fradi mestere:


A valóság azonban más. A hátvédsor rendkívül sebezhető, ezen az említett két játékos sem tudott segíteni, Vincze Ottó szinte csak sérülésével tűnt ki, Lisztes Krisztiánnak pedig csupán epizódszerep jut Csank mester kezei alatt, aki anno Gera Zoltánt sem játszatta teljes mérkőzésen, mondván, a 15-18 éves kora közötti kihagyást nem lehet pótolni. Nos, Gera azóta az angol élvonalban és másodosztályban is megállta helyét...

Maradéktalanul csak Lipcsei Pétert lehet dicsérni, aki 36 esztendősen is a csapat legjobbja, de kortársa, az Arsenalban is megfordult angol Paul Shaw is nagy értéke a jelenlegi csapatnak. A baj az, hogy ennyit tud felmutatni a zöld-fehér együttes.

Az utánpótlásról elég annyit megjegyezni, hogy egyedül Kulcsár Dávid az, aki meg tudta szilárdítani helyét a kezdőcsapatban, Brettschneider László, Fitos László, Szalai Tamás, Bartha László és Zsivoczky Norbert be-beszáll, míg a nagy tehetségnek tartott, s az AS Monaco által is tesztelt utánpótlás-válogatott Nagy József kölcsönben Kozármislenyben futballozik.

McCabe álmai
A Ferencvárost megvásárló Scarborough-cégcsoport feje, Kevin McCabe még a nagy bejelentés előtt adott exkluzív interjút az [origo]-nak. Ebben felvázolta a klubban rejlő lehetőségeket, álmokat a nemzetközi kupaszereplésről.

"A Ferencváros esetében az a reális célkitűzés, hogy évről évre előkelő helyen végezzen a bajnokságban s rendszeresen megmérettessen az UEFA-kupában vagy a Bajnokok Ligájában. Míg a Sheffielddel csak elvétve lehet meg az esélyünk arra, hogy európai kupában vegyünk részt, a Fradival ez minden évben sikerülhet."

Ehhez először fel kellene jutni az első osztályba...


Az egykor rettegett Üllői úti oroszlánbarlang mára vesztett erejéből, hiába az állandó 8-10 ezres szurkolótábor, a Fradi 11 otthoni fellépésből négyszer nem tudott nyerni: a Vecsés, a Makó és az Orosháza ponttal távozott, míg a Szolnok 2-1-re nyerni tudott az Albert-stadionban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kevin McCabe megmutatta az irányt és bőven ad rá pénzt is - kérdés, az új tulajdonos érkeztének mikor lesznek "kézzel fogható" eredményei

Idegenben sem megy igazán, hiszen Kazincbarcikán, Orosházán, illetve Bőcsön gólzáporos döntetlenekre futotta csupán, a Kecskemét 4-0-val intézte el a zöldeket, de Szolnokon sem sikerült bravúrt elérni (2-1).

A Ferencváros játékoskerete:
Kapusok: Wojciech Zarzycki (lengyel), Holczer Ádám
Védők: Baranyai Tibor, Dragóner Attila, Fülöp Noel, Mátyus János, Nagy Sándor, Souare Sekou Tidiane (elefántcsontparti), Vasas Zoltán
Középpályások: Bamba Moussa (elefántcsontparti), Bojan Lazic (szerb), Brettschneider László, Csiszár Zoltán, Deme Imre, Fitos László, Igor Pisanjuk (ukrán), Kulcsár Dávid, Lipcsei Péter, Lisztes Krisztián, Szalai Tamás, Szkukalek Igor (szlovákiai), Vincze Ottó
Csatárok. Bartha László, Edouard Ndjodo (kameruni), Kamate Dramane (elefántcsontparti), Paul Shaw (angol), Zsivoczky Norbert

A Ferencváros mérkőzései (2007-2008):
1. forduló:
Ferencváros - BKV Előre 2-0
2. forduló: Kazincbarcika - Ferencváros 2-2
3. forduló: Ferencváros - Vecsés 2-2
4. forduló: Vác-Újbuda - Ferencváros 0-2
5. forduló: Ferencváros - Szolnok 1-2
6. forduló: Orosháza - Ferencváros 3-3
7. forduló: Ferencváros - Makó FC 1-1
8. forduló: Bőcs KSC - Ferencváros 3-3
9. forduló: Ferencváros - Mezőkövesd 3-0
10. forduló: Kecskeméti TE - Ferencváros 4-0
11. forduló: Ferencváros - Tuzser 2-0
12. forduló: Tököl FC - Ferencváros 0-4
13. forduló: Ferencváros - Jászberény SE 1-0
14. forduló: Cegléd - Ferencváros 0-1
15. forduló: Ferencváros - Baktalórántháza 2-0
16. forduló: BKV Előre - Ferencváros 3-4
17. forduló: Ferencváros - Kazincbarcika 4-0
18. forduló: Vecsés - Ferencváros 1-2
19. forduló: Ferencváros - Vác-Újbuda 1-0
20. forduló: Szolnok - Ferencváros 2-1
21. forduló: Ferencváros - Orosháza 2-2