Vágólapra másolva!
Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában már megkezdődtek a 2010-es világbajnokság selejtezői, Európában azonban még a jövő évi kontinensviadal kvalifikációs sorozata tartja lázban a drukkereket - de már nem sokáig. November 21-én lezárulnak az Eb-selejtezők, és négy nappal később elkészítik a vébé kvalifikációs csoportjainak a beosztását, amelynek kiemelésénél a magyar válogatott akár a harmadik kalapba is kerülhet, köszönhetően annak, hogy a sorsolást immár a FIFA világranglistája alapján készítik el.

Az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága szeptember 27-én Isztambulban ülésezett, és itt hozta meg azt a döntést, amely szerint a világbajnoki selejtezők csoportjainak kialakítását az előző gyakorlattal ellentétben nem a korábbi kvalifikációs sorozatok alapján készítik el, hanem a FIFA világranglistáját veszik figyelembe.

Elméletben ez nem jelent olyan nagy változást, hiszen mindkét esetben az elmúlt négy esztendő eredményeit veszik számításba (a korábbi esetekben mindig a legutóbbi vébé-, illetve Eb-selejtező alapján készült a kiemelés), ám van egy óriási különbség a két metódus között: a FIFA világranglistáján a barátságos mérkőzések eredményeit is figyelembe veszik, nem csak a tétmérkőzésekét.

A nemzetközi szervezet által készített sorrend egy meglehetősen bonyolult számítási mód alapján készül, amelyben számításba veszik az ellenfél kontinentális szövetségének és magának az ellenfélnek az erősségét, valamint a mérkőzés időpontját és azt, hogy a találkozónak volt-e tétje (a pontos módszer itt elolvasható). Ebben a rangsorban a magyar válogatott Olaszország ellen barátságos mérkőzésen aratott győzelme például többet ér (ha nem is sokkal), mint Málta legyőzése az Eb-selejtezőn, vagyis felértékelődnek a barátságos találkozók is. Alighanem a világbajnok legyőzése is alaposan hozzájárult ahhoz, hogy Várhidi Péter csapata az októberi világranglistán már a 48. helyen áll, és ez a pozíció a selejtezők kisorsolásánál nagyon sokat érhet.

Ez alapján ugyanis jelenleg a magyar csapat a harmadik kiemelési csoportba, "kalapba" kerülne. Az európai kvalifikációs sorozatban kilenc csoportot alakítanak majd ki, amelyből nyolcban hat résztvevő lesz, a kilencedikben pedig öt együttes küzd majd a továbbjutásért (minden csoportból az első helyezett jut ki a vébére, a legjobb nyolc csoportmásodik pedig oda-visszavágós alapon küzd tovább a dél-afrikai szereplésért).

Forrás: MTI

Csizmadia öröme jogos, hiszen mégsem volt tét nélküli Cannavaróék legyőzése

Ennek megfelelően hat ilyen kalapot állítanak össze, egy kivételével mindegyikben kilenc együttessel, csak a leggyengébbeket tartalmazóban lesz nyolc csapat. A világranglista jelenlegi állása szerint az első kalapban Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország, Hollandia, Portugália, Csehország, Horvátország és Anglia szerepelne; a másodikban Románia, Skócia, Görögország, Oroszország, Lengyelország, Norvégia, Ukrajna, Svédország és Szerbia kerülnek, a harmadikba pedig Törökország, Dánia, Írország, Bulgária, Észak-Írország, Izrael, Svájc és Finnország mellé utolsóként Magyarország is becsúszna.

Külön pikantériát ad a dolognak, hogy közvetlenül a magyar csapat mögött Bosznia-Hercegovina áll, amelynek hajszálra ugyanannyi pontja van, mint Várhidi Péter együttesének - az sajnos nem derült ki, hogy ilyen esetben mi dönt egyik vagy másik csapat javára, de tény, hogy a FIFA Magyarországot rangsorolta előbbre.

A vébéselejtezőket azonban nem a világranglista jelenlegi állása szerint készítik el, hanem a novemberi sorrendet veszik figyelembe, amelybe még a következő két Eb-selejtező eredménye is beleszámítanak- a világranglista nyilvánosságra hozását éppen azért tolták el két nappal, november 21-ről november 23-ra, hogy ezeket a meccseket még figyelembe vehessék. A ranglista változását persze nem csak ez befolyásolja, hanem az is, hogy az elmúlt évek eredményeinek értéke is módosul (a bosnyákok például pontokat veszítenek, mivel egy Dánia elleni, Eb-selejtezőn elért döntetlen esik majd ki a négyéves határidő miatt), de ezzel együtt a minél több pont megszerzése a hátralévő két kvalifikációs találkozón nagyon fontos lenne annak érdekében, hogy a magyar csapat megőrizze ezt a pozíciót a világranglistán.

Forrás: MTI

Hajnal Tamás jó formájára is szükség lesz az utolsó kettő, felértékelődött Eb-selejtezőn

Mielőtt persze túlságosan is elkezdenénk örülni annak, hogy Várhidi Péter csapatát a harmadik kalapból sorsolhatják majd, nem árt megjegyezni, hogy bár a legutóbbi két kvalifikációs sorozat esetén egyaránt az ötödik kiemelési csoportban volt a magyar együttes, a 2004-es Eb selejtezői előtt szintén a harmadik kalapban voltunk. Akkor a mostanihoz hasonló módon éppen hogy csak megelőztük a negyedik kalap legjobbját (amely akkor Ciprus volt), de a csoport végeredményénél már nem érvényesítettük a kiemelés erősorrendjét, hiszen csak a negyedik helyen végeztünk - mint egyetlen kivételtől eltekintve az 1992-es Eb selejtezői óta mindig.