Vágólapra másolva!
A Perui Nemzeti Válogatottak Szövetségének elnöke élesen bírálta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hétfői döntését, melynek értelmében a jövőben a tengerszint felett 2500 méternél magasabban nem rendezhetnek nemzetközi mérkőzéseket. A sportvezető kilátásba helyezte, amennyiben nem lesz változás, a perui csapat nem vesz részt a június 26-án kezdődő Copa Americán.

"Ez a határozat elsősorban az argentin, valamint a brazil csapatnak kedvez. Júlio Grondona és Pelé nyomására döntött úgy a FIFA, ahogy döntött" - nyilatkozta Juvenal Silva. Az argentin szövetség elnöke, aki egyben a FIFA alelnöke, valamint a brazil futball-legenda több nyilatkozatában támogatta a határozat létrejöttét.

Silva kifejtette, ilyen hátrányos megkülönböztetés nem létezhet a futballban: "Diszkriminálják az andokbeli országokat. Ilyen alapon kimondhatják azt is, hogy csak a szőkék, barnák vagy éppen a feketék futballozhatnak" - mondta. Az andokbeli nemzetek közössége (CAN) - amelynek Kolumbia, Peru, Ecuador és Bolívia a tagja - kedden tiltakozott a FIFA döntése miatt.

Joseph Blatter FIFA-elnök hétfőn jelentette be, hogy az általa vezetett szervezet az orvosi bizottság útmutatására döntött a kérdésben, ugyanis a testület szerint nemcsak sportszerűtlen a vendégcsapattal szemben ilyen magasságban játszani egy találkozót, hanem a sportolók egészségét is veszélyezteti.

A múltban jobbára Bolívia használta ki különleges helyzetét, amikor is a 3600 méter magasan fekvő fővárosában, La Pazban játszotta le világbajnoki selejtezőit. A riválisok játékosai ott rendre oxigénhiánnyal küszködtek, így a hazaiak a körülményeket tekintve jelentős előnnyel várhatták az összecsapásokat. Perunak szintén több 3000 méter magasan fekvő arénája van.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) megfigyelőt küld a Copa Américára: Urs Siegenthaler, a DFB svájci munkatársa az argentin és a brazil együttes összes mérkőzését a helyszínen tekinti meg.

"Nagyon fontos, hogy a világ legjobb csapatairól naprakész információkkal rendelkezzünk" - mondta Hans-Dieter Flick, a német válogatott másodedzője. "Urs az összes meccs felvételét elhozza, melyeket a DFB szakértői csoportja majd alaposan elemez. Ennek a munkának is óriási a jelentősége, hiszen a nemzetközi futball változásaihoz nekünk is alkalmazkodnunk kell, csak akkor lehetünk sikeresek, ha minden új taktikai elemet ismerünk, mert csak így tudunk az esetleges módosításokra megfelelően felkészülni."