Vágólapra másolva!
A Bayern München ebben a szezonban várhatóan nem lesz ott a dobogón a Bundesligában, ami egyben azt jelenti, hogy a következő idényben "csak" az UEFA-kupában indulhat majd. Nem csoda, hogy a klub játékoskeretében a nyáron nagy változásokat helyeztek kilátásba, Ottmar Hitzfeld például a minap arról nyilatkozott, hogy akár nyolc új focista is érkezhet - amelyből háromnak a kiléte már ismert.

A müncheni egyesület az elmúlt évtizedben kis túlzással egyeduralkodó volt a Bundesligában, hiszen a legutóbbi tizenegy bajnokságból hetet megnyert, és a másik négy pontvadászatban is mindig a dobogón végzett - az ezüstéremről is csak egyszer, 2002-ben csúszott le. Mindez természetesen azt jelentette, hogy a Bayern mindig ott volt a Bajnokok Ligájában ebben az időszakban, amit olyan klubok sem mondhattak el magukról, mint a Real Madrid, az FC Barcelona, az AC Milan vagy az FC Internazionale. A jelenlegi pontvadászatban azonban a bajorok elmaradnak a várakozástól, és egyre valószínűbb, hogy csak a negyedik helyet szerzik majd meg - ez pár évvel ezelőtt, amikor négy germán klub is indulhatott a legrangosabb európai kupában, elég lett volna a BL-szerepléshez, ám azóta az angolok megelőzték az UEFA ranglistáján a németeket, és így a Bundesligából csak három egyesület kvalifikálja magát a sorozatra.

A Bayern így tehát a következő idényben valószínűleg nem indul a Bajnokok Ligájában, és úgy tűnik, hogy a vezetőség végre rászánja magát a keret felfrissítésére - amire a szurkolók szerint már tavaly nyáron is szükség lett volna. A veterán Mehmet Scholl visszavonulása nem jelent olyan nagy változást, hiszen ő csak elvétve lépett pályára a szezon során, a bosnyák Hasan Salihamidzic viszont alapembernek számított - ő már biztosan a Juventus FC-ben folytatja a pályafutását. Szinte biztos, hogy elmegy a perui támadó, Claudio Pizarro is, akinek a nyáron lejár a szerződése, és ha eddig nem hosszabbították meg, akkor várhatóan most sem fogják... Az iráni Ali Kariminek szintén lejár a kontraktusa, és őt sem marasztalják, ami nem csoda, hiszen ő sem játszott valami sokat. De a távozók között lehet még a paraguayi csatár, Roque Santa Cruz is, akit a minap a Real Betisszel hoztak kapcsolatba, az angol védekező középpályást, Owen Hargreavest pedig már tavaly nyár óta csábítja a Manchester United, és nem érdemes arra fogadni, hogy marad a münchenieknél... Ha ehhez még hozzávesszük Sebastian Deisler váratlan januári visszavonulását, akkor nem túlzás a kijelentés, hogy a Bayern kerete vészesen megcsappant.

Ez persze már jó ideje benne volt a levegőben, nem csoda, hogy a klub vezetősége idejekorán megkezdte az erősítést, és három új szerzemény kilétét már most tudni lehet. Az első a sorban az Alemannia Aachen támadója, Jan Schlaudraff volt, akinek szerződtetéséről még januárban egyeztek meg az aacheniekkel. A 24 esztendős csatár ebben a szezonban robbant be a köztudatba (bár már korábban is volt korosztályos válogatott), többek között azzal, hogy decemberben a német kupa nyolcadöntőjében két gólt szerzett a müncheniek ellen. Az azóta már a német válogatottban is bemutatkozott focistáért a Bayern 1,2 millió eurót fizet.

A következő igazolás kiléte már pikánsabb volt, hiszen a Bayern az egyik legnagyobb riválisától erősített: a következő szezonban az FC Schalke 04 török középpályása, Hamit Altintop is a münchenieknél folytatja pályafutását. Neki lejár a szerződése a gelsenkirchenieknél, vagyis a münchenieknek még csak fizetniük sem kell érte. Ez a transzfer persze a Schalke drukkerei körében nem növelte a focista híveinek számát, viszont tökéletesen beleillett a Bayern általános játékospolitikájába, amely szerint a müncheniek előszeretettel erősítenek a rivális német csapatoktól - hiszen ezzel egy csapással őket is gyengítik.

A harmadik, már biztosra vehető erősítés sem lóg ki teljesen a Bayern korábbi transzferjei közül, hiszen a müncheniek előszeretettel igazoltak Dél-Amerikából, bár tény, hogy az argentin focisták szerződtetése nem volt jellemző a klubra: korábban csak Martín Demichelis igazolt Argentínából a bajorokhoz. A következő szezonban egy honfitársa, José Ernesto Sosa is a klub játékosa lesz, az Estudiantes középpályásáért Uli Hoenessék 4,5 millió eurót fizettek ki.

A hírek szerint a bajorok még két posztra szeretnének erősíteni: a csatársorba, illetve a középpálya bal oldalára keresnek embert, és várhatóan nem fogják sajnálni a pénzt - elvégre tavaly nyáron például majd 27 millió eurót költöttek el. Erre most is szükség lehet, mert az UEFA-kupában való szereplés erősen lerontja a Bayern vonzerejét, amit elsősorban pénzzel lehet "pótolni". Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy ez is kevés, mert a támadó részlegbe kiszemelt olasz Luca Toni állítólag máris nemet mondott, akárcsak a Werder Bremen focistája, Miroslav Klose.

Ami a ballábas focistát illeti, itt is két név van a kalapban: az Olympique Lyon játékosa, Florent Malouda, illetve a Borussia Mönchengladbach fiatal labdarúgója, Marcel Jansen. Utóbbi esetében a 'Gladbach valószínűsíthető kiesése sokat segíthet a münchenieknek. Azt viszont határozottan cáfolták, hogy felvették volna a kapcsolatot az Chelsea FC holland szélsőjével, Arjen Robbennel, mint ahogyan az Olympique Marseille labdarúgója, Franck Ribéry is kikerült az egyesület látóköréből - az angol és spanyol sztárcsapatokkal ugyanis a Bayern aligha tud versenyezni.

www.global-soccer.eu