Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 10-én!

1976-ban ezen a napon született Ludovic Giuly, a spanyol bajnok FC Barcelona csatára. A játékos lyoni illetőségű, így nem véletlen, hogy a helyi Olympique-ben kezdte a pályafutását, és már tizennyolc esztendősen, az 1994-95-ös bajnokságban pályára léphetett a Division 1-ben. A debütálásra 1995. január 21-én került sor, az AS Cannes ellen, és abban a bajnokságban azon a mérkőzésen kívül még hét alkalommal szerepelt az OL-ben.

A következő idényben már stabil csapattagnak számított, és majdnem egy esztendővel a bemutatkozása után megszerezte első gólját is a francia élvonalban: 1996. január 20-án a Stade Rennes ellen rögtön kétszer volt eredményes. A szezon során végül 34-szer lépett pályára, és négy gólt szerzett. Az európai kupaporondon nem kellett ennyit várni az első találatára, hiszen azt már 1995. szeptember 13-án megszerezte a portugál Farense ellen. Játszott a végül elveszített Ligakupa-fináléban is. Igazából azonban az 1996-97-es bajnoki idényben robbant be a francia élvonalba, hiszen abban a pontvadászatban nem kevesebb, mint 16-szor vette be az ellenfelek hálóját. Ezzel Alain Caveglia mögött a második helyen végzett a házi góllövőlistán.

Teljesítményére felfigyeltek a válogatottnál is, és meghívót kapott a korosztályos nemzeti tizenegybe, ahol olyan csapattársai voltak, mint Patrick Vieira, Thierry Henry vagy David Trézéguet. Játszott a magyar válogatott ellen is, hiszen a két csapat egy csoportban szerepelt az Eb-selejtezőben. Az 1997-98-as bajnokság első tizenkilenc fordulójában végig kezdő volt az Olympique Lyonban, az UEFA-kupa második fordulójában az FC Internazionale ellen élete talán legjobb játékát nyújtotta, hiszen a meglepetésszerű milánói győzelem alkalmával gólt is szerzett.

Forrás: EPA


Mindennek köszönhetően a Konföderációs-kupán tagja volt a francia válogatott keretének, az új-zélandiak ellen gólt is szerzett. A következő szezon még ennél is jobban sikerül Giuly számára: a bajnokságban összesen 11 gólt szerzett, emellett a BL-ben is remekelt, vezéregyénisége volt a végül csak az FC Porto elleni döntőben elbukott csapatnak.

Tavaly nyáron Európa szinte valamennyi élcsapata szerette volna megszerezni, s ez végül a nagybevásárlást tartott FC Barcelonának sikerült, mely hároméves szerződést kötött a franciával. Giuly hamar beilleszkedett Frank Rijkaard együttesébe, de az ősszel többször is megsérült, így csak a bajnokság elején és végén tudta azt a teljesítményt nyújtani, mint az elmúlt két szezonban.