Vágólapra másolva!
Az Olympique Marseille és a francia válogatott kapusa, Fabien Barthez pályafutása során mindig is vitatott személyiségnek számított, az utóbbi hetekben pedig ismét a viselkedése miatt került a figyelem középpontjába. A portás még februárban egy Wydad Casablanca elleni barátságos mérkőzésen leköpte a játékvezetőt, a marokkói Abdellah el-Aszirit, amiért a szövetség féléves eltiltást szabott ki rá - amelynek felét ideiglenesen felfüggesztették.

Február második hétvégéjén a Ligue 1-ben nem rendeztek fordulót, hiszen akkor a Francia Kupa aktuális fordulójára került sor, amelyben a legjobb 16 közé kerülés volt a tét. Az Olympique Marseille-nek azonban nem kellett pályára lépnie, hiszen az OM nagy meglepetésre már az előző körben búcsúzott a küzdelmektől, éppen ezért az egyesület vezetősége úgy döntött, hogy a lehetőséget kihasználva barátságos mérkőzést játszik a marokkói Wydad Casablanca ellen, amelynek a francia Jacky Bonnevay a mestere.

Nos, a marseille-i vezetők azóta valószínűleg bánják, hogy nem adtak inkább pihenőt focistáiknak, hiszen a casablancai összecsapás botrányba fulladt: a 80. percben 2-1-es OM-vezetésnél a francia játékosok úgy érezték, hogy a hazaiak túlságosan is brutálisan futballoznak, ennek következtében pedig kisebb tömegverekedés tört ki a pályán. A lelátón helyet foglaló 25 000 marokkói drukker meglehetősen veszélyes hangulatot teremtett, így a gallok végső tiltakozásként úgy döntöttek, hogy levonulnak a pályáról. A találkozó tehát tíz perccel a rendes játékidő vége előtt fejeződött be, ám a botrány nem ért véget: a játékvezető ugyanis a hivatalos jelentésben megemlítette, hogy a Marseille kapusa, Fabien Barthez arcon köpte őt.

A Francia Labdarúgó Szövetségnek (FFF) tehát immár hivatalból is el kellett járnia az ügyben, és a fegyelmi bizottság április közepén ült össze, hogy megtárgyalja az esetet, a kérdés pedig az volt, hogy Barthez mekkora büntetést kap - mert az nyilvánvaló volt, hogy eltiltás vár a kapusra. Az ülést követően a fegyelmi bizottság elnöke, Jean Mazzella kijelentette, hogy a videofelvételek tanulmányozása után úgy látták, Barthez valóban leköpte a bírót, ugyanakkor a játékvezetői jelentéssel ellentétben nem arcon találta - márpedig ennek a büntetés mértékét tekintve nagy jelentősége volt. Egy nappal később aztán a bizottság döntését is nyilvánosságra hozták, és a határozat alaposan megosztotta a közvéleményt: Barthezt ugyanis fél évre tiltották el, ám a büntetés felét felfüggesztették, vagyis a portás "csak" három hónapra szóló eltiltást kapott, amely április 25. és július 25. között van érvényben.

Mindez azt jelentette, hogy a marseille-i hálóőrnek csupán csapata utolsó négy bajnokiját kell kihagynia, és a francia válogatott következő vb-selejtezőjén, szeptemberben már ismét játszhat - nem nehéz tehát észrevenni a verdiktben azt a szándékot, hogy Bartheznek ne kelljen kihagynia a fontos kvalifikációs mérkőzést. A szabályok szerint ugyanakkor a hasonló cselekedet minimálisan féléves eltiltást von maga után, és a körülmények alapján akár súlyosabb büntetés is kiszabható. Így aztán sokan felháborodtak az eltiltás enyhítésén: a francia sportminiszter, Jean-Francois Lamour is kifejezte meglepetését a döntést illetően ("Véleményem szerint a büntetés túlságosan is enyhe" - jelentette ki), a Wydad csatára, Hiszam Abuseruan szerint pedig Barthez megalázta a marokkói futballszurkolókat a viselkedésével, és ezért súlyosabb büntetést kellett volna kapnia.

A francia szövetség berkeiben is érezhették, hogy valami nem stimmel a döntéssel kapcsolatban, hiszen a szervezet órákkal a határozat meghozatalát követően fellebbezett a saját fegyelmi bizottsága ellen. "A szövetség határozott ellentétet érez a döntés és a szabályok között. A szabálykönyvben világosan szerepel, hogy a hasonló viselkedés automatikusan féléves eltiltást von maga után, amely a körülmények figyelembevételével akár hosszabb is lehet. Így aztán a szövetség azonnali hatással a fellebbviteli bizottság elé vitte a döntést" - állt az FFF közleményében, vagyis az ügyben további fejlemények várhatóak.

Bartheznek egyébként nem ez az első komolyabb összetűzése a fegyelmi bizottsággal, 1996-ban két hónapos eltiltást kapott a szövetségtől. Az egyik doppingvizsgálaton ugyanis kábítószert, cannabisszármazékot mutattak ki szervezetében. Az ő szavaival élve "éppen csak elszívott pár cigit a haverokkal". Szerencséjére nem voltak komolyabb következményei az ügynek, és a két hónapos eltiltást követően sikeresen tért vissza a pályára.