Vágólapra másolva!
A karácsony másnapján, majd a két ünnep között, valamint az új év első napján lebonyolított fordulókat követően a hét elején ismét Angliára koncentrál a futballvilág: hétfőn, kedden és szerdán a bajnokság 22. fordulóját rendezik.

Csak semmi pihenés kérem, mi angolok vagyunk - mondhatnák bátran a földgolyó jelenleg talán legerősebb bajnokságának szervezői, hiszen a Premier League csapatait nem egyszerűen a sokak által amúgy is fárasztónak tartott szerda-szombat ritmusban hajszolják: a december 26. és január 5. közötti időszakban nem kevesebb, mint négy állomást kell teljesíteniük a résztvevőknek.

Angliában - még ha a gárdák minden eddiginél több légióst foglalkoztatnak is - ez természetesen nem jelent problémát, testi, vagy mentális fáradságnak még csak a nyoma sem látszik a csapatokon.

A karácsony óta eddig lejátszott három forduló nem hozott lényegi változást a tabellán - a dobogósok kivétel nélkül kilenc ponttal gazdagodtak az elmúlt három meccsen -, egyedül a két idegenbeli meccsét is elveszítő Everton látszik leszakadni a nagy hármastól (negyedik helyüket azonban így is stabilan tartják a Mersey-partiak). A kiesés ellen küzdő csapatok közül a West Bromwich kétszer is idegenben szerzett pontot - a Manchester City ellen óriási szerencsével, a Bolton ellen győzelmi esélyt elszalasztva -, azonban nagy kérdés, hogy ezekkel a döntetlenekkel araszolva el lehet-e csípni a bentmaradást érő helyek valamelyikét a végelszámolásnál.

A 22. forduló a Norwich-Liverpool meccsel veszi kezdetét, amelynek egyértelmű esélyese a vendégcsapat, nem tudni azonban, hogy mennyire viseli meg Rafa Benítez csapatát a Chelsea-től elszenvedett balszerencsés vereség. A Vörösök szenzációsan játszottak szombaton a listavezető ellen, azonban fölényüket nem tudták gólra váltani, míg az ellenfél egy megpattanó lövésből született góllal végül mindhárom pontot elvitte az Anfieldről.

A Norwichoz hasonlóan a kiesés ellen küzdő Blackburn a Charltont fogadja, és hiába mutatott az utóbbi hetekben javuló formát - a birminghami vereség ellenére - a Rovers, a Charlton rendkívül kellemetlen ellenfélnek ígérkezik a Hughes-fiúk számára.

Mindkét magyar érdekeltségű csapat hétfőn lép pályára, a Crystal Palace az Aston Villát, a West Bromwich Albion pedig a Newcastle-t fogadja. Az újoncoknak - elsősorban a WBA-nak - égető szükségük lenne a pontokra, ám mindkét látogató győzelemmel melegített az újabb fellépésre. Graeme Souness Szarkái sokkal többet tudnak annál, mint amit a tabellán elfoglalt helyezésük (13.) mutat, azonban Geráknak előbb utóbb nem lesz más választásuk, meg kell verniük mindenkit, aki eléjük kerül, pláne hazai pályán.

A bajnokesélyes trió tagjai kedden játsszák le soros összecsapásukat, nagyjából azonos szintet képviselő ellenfelekkel szemben, ráadásul kivétel nélkül hazai pályán, így a papírforma szerint most sem várható markáns változás az első három viszonyaiban. A legnehezebb dolga talán a Manchesternek lesz: a Vörös Ördögök a szombaton az Evertont legázoló Tottenhamet fogadják, de az Arsenalnak is figyelnie kell, hiszen ebben a szezonban már hullajtottak el meglepő pontokat a Highburyben (Bolton, Southampton, WBA), a Manchester City pedig az egyetlen csapat, amely a 2004-2005-ös bajnokságban térdre tudta kényszeríteni a Chelsea-t.

A listavezető londoni Kékek a Middlesbrough-t fogadják, és bár a Boro évről évre, centiről centire mind közelebb kerül az úgynevezett nagycsapatokhoz, idén egyelőre nem mutatott olyat Steve McLaren csapata, amitől nagyon félniük kellene Mourinhóéknak.