Vágólapra másolva!
A France Football immár hagyományosan közzéteszi azon ötven játékos listáját, akiket érdemesnek tart a legjobb Európában futballozó játékosnak járó díjra, az Aranylabdára. A trófea győztesét december 14-én hirdetik ki, addig is szeretnénk bemutatni az ötven jelöltet, némi esélylatolgatással fűszerezve.

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro 1985. február 2-án látta meg a napvilágot a Madeira szigetén található Funchal városában. A helyi CD Nacionalban kezdett el futballozni, és még csak 12 esztendős volt, amikor a talán legjobb utánpótlás-nevelést felmutató portugál egyesület, a Sporting CP megszerezte.

Rendszeresen tagja volt a különböző korosztályos válogatottaknak, és a Sporting mestere, Bölöni László 2002 nyarán felvitte a felnőttkeretbe. Ronaldo az FC Internazionale elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn mutatkozott be az első csapatban, és az idény során később egyre több lehetőséget kapott. Összesen 25 bajnokin lépett pályára, ebből 11-szer kezdőként, és három gólt ért el. Teljesítményének köszönhetően tavaly augusztusban Kazahsztán ellen a nagyválogatottban is bemutatkozhatott.

Több sztárklubbal is kapcsolatba hozták (Liverpool FC, Chelsea FC), de végül a Manchester United játékosa lett, mivel a Vörös Ördögök csillagászati összeget, 17,5 millió eurót fizettek érte, ami világrekordnak számított: tizenéves labdarúgó korábban sohasem került ilyen sokba. A MU-nál David Beckham elárvult hetes mezét kapta meg, de egyáltalán nem esett kétségbe, és pimasz cseleinek köszönhetően gyorsan közönségkedvenc lett az Old Traffordon.

A tavaszi szezon elején még nem számított alapembernek a manchesteri együttesben, de egyre több lehetőséget kapott, és szép fokozatosan kiharcolta magának a helyet a kezdő tizenegyben. Három gólt is szerzett az előző idény második felében a Premier League-ben, és teljesítményére az FA-kupa dönőjében tette fel a koronát, ahol a Millwall ellen szerzett egy gólt és kiharcolt egy tizenegyest, alaposan hozzájárulva a MU-győzelméhez - nem csoda, hogy őt választották meg a finálé legjobbjának.

Természetesen ott volt a portugálok Eb-keretében is, és a nyitómeccsen a görögök elle csak csere volt: a szünetben beállva előbb összehozott egy tizenegyest az ellenfélnek, a hajrában viszont ő fejelte a luzitánok szépítő találatát. A harmadik csoportmeccsen a spanyolok ellen már kezdő volt, és ezt a státust a torna végéig meg is tartotta. A hollandok elleni elődöntőn ismét gólt szerzett és adott egy gólpasszt is, és összességében véve az Eb egyik felfedezettje volt, az UEFA a torna álomcsapatába is beválasztotta.

Nem sok pihenője volt a nyáron, hiszen augusztusban szerepelt az olimpián is, ahol szintén elért egy gólt, de itt nem ment neki a játék, a portugálok korán ki is estek. Az ősszel viszont már kihagyhatatlannal számít a MU-ból, és bár az új idényben még nem volt eredményes a klubjában (a válogatottban már betalált), de a Vörös Ördögök egyik erőssége. Klasszikus szélső, fő erényei közé a gyorsasága és a kiváló technikai képzettsége mellett remek cselei tartoznak, pár éven belül a világ egyik legjobbja lehet - de már most is klasszisnak számít.