Vágólapra másolva!
A nyári átigazolásai szezon egyik legtöbbet költő egyesülete az angol Chelsea, amely az orosz olajmágnás, Roman Abramovics pénzéből szinte korlátlanul tud új focistákat venni. Az oroszok azonban nem csak külföldön hajlandóak szórni a pénzt: a Szpartak Moszkva júliusban közel húszmillió eurót adott ki labdarúgókra, ám az eredmények eddig nem igazolják ezt a költekezést.

Pár évvel ezelőtt a Szpartak Moszkva még egyeduralkodónak számított az orosz labdarúgásban: kispadján a szövetségi kapitány Oleg Romancevvel (aki egyben a klubelnöki posztot is betöltötte) a csapat 1996 és 2001 között sorozatban hat bajnoki címet nyert. A 2002-es esztendő azonban katasztrofálisan sikeredett Romancev számára, hiszen előbb a válogatott élén bukott meg (a világbajnokságon leszerepelt a csapattal), majd a klubbal is "csak" harmadik helyen végzett az orosz bajnokságban, ami az előző évek aranydömpingje után egyértelmű kudarc volt. Ennek ellen továbbra is maradhatott a Szpartak kispadján, de már nem sokáig: miután 2003 tavaszán kiderült, hogy a sikerkorszak játékosigazolásai során dollármilliók tűntek el, ráadásul az eredmények sem javultak, így aztán tavaly júniusban menesztették a csapat éléről, és Romancev az elnöki pozíciót is otthagyta.

A tavalyi szezonban a Szpartak újkori történetének legrosszabb helyezését érte el, csak tizedik lett, de a jelenlegi pontvadászatban nagy reményekkel vágott neki, elvégre a kispadra egy nemzetközileg is elismert trénert sikerült szerződtetni az olasz Nevio Scala személyében, aki pályafutása csúcsán KEK-et és UEFA-kupát nyert az AC Parmával a kilencvenes évek közepén. A moszkvaiak előtt az ukrán Sahtar Donecknél dolgozott, vagyis a kelet-európai színtér sem volt ismeretlen számára. Vezérletével a célkitűzés természetesen a bajnoki cím volt, de a játékoskeretet csak második vonalbeli kelet európai focistákkal tudták feltölteni (akadt a keretben lengyel, román, macedón, ukrán, szerb, észt és cseh játékos is), így aztán nem okozott különösebb meglepetést, hogy az Európa-bajnokság miatti szünetben a csapat csak a tizedik helyen állt a pontvadászatban.

A vezetőség ennek ellenére is kitartott Scala mellett, és az egyesület a játékoskeret minőségi javítása mellett döntött, ami júliusban aztán meg is kezdődött: összesen hat új focista érkezett, és bár nem mindegyikőjük vételárát hozták nyilvánosságra, óvatos becslések szerint is közel húszmillió eurót költött el a klub.

Az első érkező a szerb bajnok, a Crvena Zvezda csapatkapitánya, Nemanja Vidic volt, akit többek között a Manchester United, a Lazio, az AS Roma és az Atlético Madrid is csábított - így aztán el lehet képzelni, hogy milyen ajánlatot kapott, ha a Szpartakot választotta.

A 23 esztendős középhátvéd (aki egyébként már hazája válogatottjában is bemutatkozott) négyéves szerződést írt alá a moszkvaiaknál. Szintén a hátsó alakzatot erősítendő vették meg a cseh Martín Jiráneket az olasz Regginától: a védő ott volt az Európa-bajnokságon, és az elmúlt két szezonban a Seria A-ban bizonyíthatta tehetségét.

A fenti két igazolás azonban semmiség volt ahhoz képest, ami ezután következett. A Szpartak ugyanis újabb Európa-bajnoki résztvevőt adott hozzá keretéhez az orosz Dmitrij Alenyicsev személyében, aki a BL-győztes FC Portóból tért haza. A kontinensviadalon egyik legjobb teljesítményt nyújtó orosz focistáért mindössze 750 ezer eurót kellett fizetni, és személyében egy igazi vezéregyéniség érkezett, aki ráadásul kötödik a klubhoz, hiszen Nyugat-Európába igazolása előtt négy éven keresztül a Szpartakban szerepelt. Azonban ez még mindig nem a csúcspontot jelentette, azt ugyanis két argentin labdarúgó megszerzésével érte el a Szpartak: a moszkvaiak a Boca Juniors válogatott balhátvédjéért, Clemente Rodríguezért hatmillió eurót adtak ki, amivel a kelet-európai futball történetének legdrágább védője lett - azért nem a legdrágább játékosa, mert honfitársa, Fernando Cavenaghi tízmillió eurójába került a moszkvaiaknak.

A River Plate-től szerződtetett csatárt korábban a Juventus üldözte, de a torinóiak nem mentek bele a Szpartak-féle árversenybe - az egyik legnagyobb argentin csatárígéretnek tartott Cavenaghi így tehát az orosz bajnokságban kötött ki. Az átigazolások sorát egy viszonylag "kis" transzfer zárta, a Szpartak megvette a Szaturn Ramenszkoje orosz utánpótlás-válogatott csatárát, Nyikita Bazsenovot, aki eddig ebben az évben 12 mérkőzésen öt gólt ért el a bajnokságban.

Papíron tehát a Szpartak rendkívül erős játékoskerettel rendelkezik, de az eredmények egyelőre nem sokat javultak. A csapat jelenleg a nyolcadik helyen áll a tabellán, igaz, az Intertotó-kupa miatt (ahol a Villarreal CF búcsúztatta a gárdát) két elmaradt meccse is van, és ha ezeket is megnyeri, akkor feljöhet a hatodik helyre. Az aranyérem azonban elérhetetlennek tűnik, és a kupában is nehéz dolga lesz a moszkvaiaknak, ha el akarják hódítani a trófeát, hiszen a hét végén nagy meglepetésre hazai pályán 2-0-s vereséget szenvedtek a másodosztályú Metallurg Lipecktől. Igaz, ezen a találkozón az új szerzemények közül még csak Vidics és Alenyicsev szerepelt - a visszavágón már az argentin duó is megkezdheti vételára törlesztését.