Vágólapra másolva!
Mínusz három pont ide vagy oda, a Kaiserslautern fanatikusai mindenképpen jobb szereplést vártak kedvenceiktől, mint ami az előző idényben összejött. A Vörös Ördögök megint csak hajszállal kerülték el a kiesést, ennek ellenére ismét bizakodó a hangulat a következő szezont illetően: máris kilenc új szerzemény érkezett a klubhoz, miközben kulcsemberek távozták, így Kurt Jarának teljesen új csapatot kell építenie.

A Kaiserslautern az előző két szezonban egyaránt a szakadék szélén táncolt, de a csapat végül egyszer sem szédült bele a mélységbe, igaz, ehhez mindkét alkalommal edzőcserére volt szükség. Az először megmentőként kezelt Eric Gerets második nekifutásra bűnbakká vált, és ezúttal Kurt Jara volt az, aki benntartotta a gárdát a legjobbak között.

Mindezek ellenére sokan biztosak voltak benne, hogy a nyáron Jara is távozik, és az elnök, René C. Jäggi valaki mást nevez ki a helyére, de az osztrák szakvezető végül maradhatott - nincs kizárva, hogy más nem akarta magára vállalni a meglehetősen nehéznek tűnő feladatot, jelesül azt, hogy a 'Lauternből legalább stabil középcsapatot, de inkább a nemzetközi kupaszereplésért harcoló együttest faragjon.

Ez a feladat már csak azért is nehezen kivitelezhetőnek számít, mert az előző idény pocsék szereplése után is elvitték a legjobb játékosokat az egyesülettől. A válogatott támadó, Miroslav Klose eladása már csak anyagi okokból is szükségszerű volt, bár az érte kapott ötmillió euró (amit a Werder Bremen fizetett ki) nem is olyan nagy összeg.

Az ő távozásával azonban mindenki számolt, ellenben Vratislav Lokvenc és Aleksander Knavs eligazolása meglepetés volt, különösen, hogy mindkettőjüket a kiscsapatként számon tartott VfL Bochum vitte el. Az eredmények azonban makacs dolgok: a bochumiak ötödikek lettek, így az UEFA-kupában indulhatnak, míg a Kaiserslautern két éve a bennmaradásért küzd, nem csoda, hogy mindketten a távozást választották.

Jara a fenti három labdarúgó eligazolása után minden bizonnyal úgy gondolta, hogy ha már lúd, legyen kövér, és teljes nagytakarítást hajtott végre az öltözőben: nem tartott igényt Thomas Hengenre, Lincolnra, Nenad Bjelicára, Stijn Vrevenre és Torsten Reuterre sem, ők mindannyian elhagyták a Betzenberget. De a pfalziak José Manuel Domínguezt, Lucien Mettomót és Kamil Kosowskit sem akarják mindenáron megtartani; kérdés, kinek kellenek a fenti focistákat azok után, hogy az előző idényben pocsék teljesítményt nyújtottak.

A rengeteg távozó mellett természetesen ugyanennyi vagy még több érkezőre is szükség volt, és új szerzeményekben sincsen hiány a Vörös Ördögöknél: a klubhoz összesen kilenc labdarúgó érkezett a nyáron. Többségük természetesen ingyen, hiszen a 'Lautern továbbra sem dúskál az anyagiakban. Ha ezt vesszük, akkor a klub nem is erősített rosszul, hiszen az érkezők nagy része ismert névnek számít.

Klose pótlását az Udineséből hazatért Carsten Jancker láthatja el, és a kopasz csatárnak van mit bizonyítania, hiszen Olaszországban enyhén szólva sem ment neki jól a játék: második szezonjában jószerivel játéklehetőséget sem kapott Udinében. Egy másik hazatérő, Christian Nerlinger is éghet a bizonyítási vágytól, elvégre a Rangers FC-ben ő sem játszott valami sokat az elmúlt időszakban, igaz, egy sérülés is hátráltatta. Hasonló a helyzet a Schalkétől szerződtetett Jochen Seitzcel és az SC Freiburgtól leigazolt Jürgen Gjasulával is.

Az érkezők egy másik csoportját azok a focisták alkotják, akik maguk ugyan nem játszottak rosszul az előző idényben, ám klubjuk ennek ellenére kiesett az élvonalból, és szerződésük a másodosztályra nem volt érvényes. Ilyen focista például Joannisz Amanatidisz, aki az Eintracht Frankfurtból érkezett, illetve Ingo Hertzsch, aki szintén itt töltötte az elmúlt fél évet, de ő hivatalosan a Bayer Leverkusen játékosa volt.

Sokat vár a vezetőség a két, másodosztályból igazolt focistától is, akik a kaiserslauterniek szerint a következő szezon nagy felfedezettjei lehetnek. Az iráni származású Ferydoon Zandi egykoron az SC Freiburg színeiben már bemutatkozott a legjobbak között, de akkor nem váltotta meg a világot, az előző idényben a VfB Lübeck színeiben viszont rendkívül gólerősen futballozott a Bundesliga 2-ben.

Rá minden bizonnyal a játékmesteri szerepkör vár majd (nem véletlenül kapta meg a tízes mezt), míg a Karlsruher SC-től szerződtetett Marco Engelhardt a két védekező középpályás egyike lehet a Jara által elképzelt 4-2-3-1-es felállásban. Apró szépséghiba, hogy Engelhardt (aki sokszoros korosztályos válogatott) az első két bajnokin nem léphet pályára az előző szezon végéről magával hozott eltiltása miatt.

A 'Lautern mindenesetre elsőként kezdte meg a felkészülést a német klubok közül, már június 7-én együtt edzett a gárda, így Jarának majd két hónapja van arra, hogy összekovácsolja az új csapatot. Nem lesz könnyű: az egyik régi játékos, Thomas Riedl (aki nemrég hosszabbította meg szerződését a klubnál, és azon kevés focista közé tartozik, aki tősgyökeres pfalzi a keretben) az első foglalkozáson akár azt is gondolhatta volna, hogy másik klubhoz igazolt, annyi új arc vette őt körül.