Vágólapra másolva!
Wolfsburgban a fanatikusok valószínűleg már nagyon unják, hogy csapatuk évről évre nagy tervekkel vág neki a szezonnak, aztán az idény végére elmarad a célkitűzésektől. Pedig a legutóbbi pontvadászat is ugyanilyen koreográfia jegyében zajlott, megspékelve egy edzőváltással, de a klub sportigazgatója, Peter Pander továbbra sem adta fel a nemzetközi kupaszereplésről szóló álmait, és ennek érdekében megint alaposan bevásárolt.

Az elmúlt években a nyári átigazolási időszak mindig rendkívül aktívan telt Wolfsburgban, hiszen a Farkasok évről évre igyekeztek valamilyen nagy dobással kirukkolni annak érdekében, hogy a közvélemény figyelmét a klubra irányítsák, és az egyesület kilépjen az "érdektelen középcsapat" kategóriájából. Két éve Stefan Effenberg szerződtetése okozott szenzációt, tavaly pedig az argentin középpályás, Andrés d'Alessandro megszerzése volt az a lépés, amelynek nyomán a nemzetközi sajtó is sokat cikkezett a klubról.

A VfL egyébként is amolyan dél-amerikai csapattá vált, hiszen a keretben az előző szezonban négy argentin, egy brazil és egy chilei labdarúgó kapott helyet. Az együttes az ősszel rendkívül látványos támadójátékkal rukkolt elő, és úgy tűnt, hogy végre megvalósíthatja előzetes terveit, de tavasszal valósággal összeomlott a gárda, különösen a védelem, aminek eredménye edzőcsere lett, és végül megint csak tizedik hely, na meg az UEFA-Intertotó-kupa maradt a Farkasok számára.

Az egyesület szellemi vezére, a sportigazgató Peter Pander azonban nem adta fel álmait, és mivel a Volkswagen-gyár továbbra sem sajnálja a pénzt az egyesülettől, így az anyagi háttér is megvolt ahhoz, hogy tovább erősítsék az együttest. A tavaszi eredmények után az sem jelentett különösebb meglepetést, hogy elsősorban a védelembe kerestek új embereket, ám mivel a kispadon immár a belga Eric Gerets ül, így az elsődleges célpont nem a dél-amerikai, hanem a Benelux piac volt.

A szakember a PSV Eindhoven holland középhátvédjét, Kevin Hoflandot jelölte meg, mint álmai netovábbját: a tréner egykoron 1999 és 2002 között dolgozott a Philips-gyáriaknál, így tisztában volt a futballista képességeivel. Hoflandot egykoron Jaap Stam utódjának tartották Hollandiában, és pár éve még az Arsenal FC, illetve a Manchester United érdeklődött utána, ám egy súlyos sérülés miatt majd egy évet ki kellett hagynia, az előző szezonban pedig Guus Hiddinknél csak kiegészítő embernek számított. A Wolfsburg ajánlata tehát kapóra jött neki, és az eindhoveniek sem ragaszkodtak hozzá, így a német egyesület potom hárommillió euróért megszerezte az edző kívánságlistájának élén álló bekket.

Pander azért az argentin kapcsolatait sem hagyta kihasználatlanul, és amellett, hogy a River Plate-től (amellyel a klubot továbbra is együttműködési szerződés köti össze) megszerezte egy évre kölcsönbe a középpályás Óscar Ahumadát, egy válogatott védőt is sikerült a Volkswagen Arenába csábítania. A Sporting CP focistájáról, Facundo Quirogáról van szó, aki a dél-amerikai világbajnoki selejtezők során többször is pályára lépett az argentin nemzeti tizenegyben, és nem is nyújtott rossz teljesítményt. Ráadásul az európai játékstílus sem ismeretlen a számára, hiszen már 1998 óta az öreg kontinensen szerepel, a Sportingon kívül megfordult az olasz Napoliban is. Vele együtt összesen öt argentin szerepel a következő idényben Wolfsburgban, és ez a szám eggyel nagyobb is lehetne, ha Pablo Quattrocchitól nem váltak volna meg: a bekket a mexikói Veracruznak adták el.

A két hátvéd megszerzésével azonban korántsem ért véget az erősítések sora. Mivel a második számú kapus, Szaed Ramovics a Borussia Mönchengladbachba távozott, így szükség volt egy hálóőrre, és a Farkasok az Oroszlánokhoz fordultak: az 1860 München portása, Andreas Lenz érkezett a csapathoz. És bár a támadórészleggel nem sok probléma akadt az előző idény során, Pander ide is hozott egy új embert Thomas Brdaric személyében. A válogatott csatár papíron a Bayer Leverkusen labdarúgója volt, de az előző szezont kölcsönben Hannoverben töltötte, ahol 12 találatot ért el, és ennek köszönhetően bekerült a germánok Eb-keretébe is. A focistát nemcsak a VfL, hanem a Borussia Mönchengladbach és a Hannover is meg akarta szerezni, de Brdaric végül a Farkasokat választotta, mondván, innen van a legnagyobb esélye a válogatottba kerülésre.

Gerets egyébként még egy labdarúgót szeretett volna mindenképpen csapatában látni, mégpedig az 1. FC Kaiserslautern bolgár középpályását, Marijan Hrisztovot, akit a szakember a Vörös Ördögöknél kedvelt meg. Hrisztov leigazolására már csak azért is szükség lehet, mert D'Alessandro mind a júliusi Copa Américán, mind az augusztusi olimpián tagja lesz az argentin válogatottnak, és ez esetben a bolgár labdarúgó pótolhatná őt. A 'Lautern szakvezetése először ugyan hallani sem akart a transzferről, ám mivel Hrisztov szerződése jövő nyáron lejár, így aztán inkább eladták most, mint hogy egy év múlva ingyen távozhasson.