Vágólapra másolva!
Szerdán Agárdon pazar környezetben, egy monarchia korabeli stílusban épült kastélyban nyitották meg hivatalosan is a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiát az MTK FC Hungária vezetői. Az épület és a park a Fotex Rt. konferencia- és előadóközpontjaként funkcionál, így nem véletlen, hogy jelen volt az eseményen Várszegi Gábor tulajdonos is.

Híreink szerint egymilliárd forintba került az utánpótlásközpont kialakítása, amelyben az MTK 1984-es korosztálya szeptemberben kezdte meg tanulmányait és edzéseit. A fiatalokat az agárdi gimnázium tanárai oktatják, s a feltételekre jellemző, hogy a huszonkét fiatal mindegyikének külön számítógépe van. Az ifisták hétfő déltől a szombati mérkőzésig készülnek szellemileg és fizikailag is a táborban, ahol pezsgőfürdő, szauna, konferenciaterem áll a rendelkezésükre, kiadós étkeztetésükről pedig az agárdi Csutora étterem gondoskodik. Csak mellékesen: a fiatal labdarúgók a tágas ebédlőben felállított nagyképernyős televízión, vacsora közben is nézhetik a meccseket.

A tréningeket egy minden igényt kielégítő műfüves és egy hagyományos pályán végzi a csapat - Salkovits Gábor felügyelete mellett -, ám a fiatalokat rendszeresen pallérozza Garami József szakmai igazgató, Kakas László kapusedző, s a Hollandiából gyakran hazalátogató Popovics Sándor is. Arról nem is beszélve, hogy Bognár György, az NB I-ben toronymagasan vezető kék-fehérek első csapatának vezetőedzője is rendszeres látogatója az agárdi utánpótláscentrumnak. A névadó, Sándor Károly, a legendás Csikar, rendkívül meghatódott a felkérésen, míg Demján Sándor, a Magyar Labdarúgó Liga elnöke példaértékűnek nevezte a létesítmény igényességét, s főként a célját, majd Sándor Csikarral együtt azt kívánták, bárcsak minden magyar klub ilyen utánpótlásképző központtal rendelkezne.

Való igaz, Magyarországon ilyen gazdagon felszerelt és gyönyörűen kialakított utánpótláscentrum még nem épült, ám az is tény, "Várszegi Gáborok" sem szaladgálnak tucatszám a sportág körül. Arról nem is beszélve, hogy az MTK azt tervezi, hogy Szadán - a stadion-rekonstrukciós program által átutalt összegből - egy tízhektáros területen még az agárdinál is nagyobb léptékű utánpótláscentrumot építsen fel.

Bánki József

Korábban: