Vágólapra másolva!

Labdarúgás az operában

A labdarúgás és a művészetek kapcsolata eleddig leginkább csak az irodalomban és a képzőművészetben merült ki: számos regényben, elbeszélésben, versben jelent meg a futball, mint ahogy jó néhány szobor és festmény örökítette meg ezt a sportágat. A muzsika azonban eddig valahogy kimaradt, legalábbis ami a komolyzenét illeti.

A szórakoztatóiparban ugyanis rengeteg lemez, cd jelent meg az egyes csapatok által felénekelve, mindig valamilyen nagyobb esemény előtt. Angliában ennek külön hagyománya van, ám az opera színpadán a labdarúgás még nem jelent meg.

Egészen a közelmúltig, amikor Londonban egy olyan zenedrámát mutattak be, amelyben a futball is fontos szerepet kapott. Az Angol Nemzeti Operában volt a premierje Mark-Anthony Turnage művének, amelynek címe Az ezüsttrófea.

A történet - amely az ír drámaíró, Sean O'Casey darabján alapul - főszereplője egy fiatal ír futballista, bizonyos Harry Heegan, aki hazájában megnyeri a bajnokságot - ez lenne az ezüstkupa -, ám később bevonul katonának, és az első világháborúban elveszíti az egyik lábát, majd ennek következtében barátnőjét is, aki a legjobb barátja miatt hagyja el őt.

Az operának nem csak a története, hanem a zenéje is eltért a megszokottól, a zeneszerző ugyanis a modern kornak megfelelően igyekezett összeolvasztani a régit és a meghökkentőt. Ennek megfelelően felhasználta a klasszikus muzsika hagyományain kívül a modern jazz és az ír népdalok egyes elemeit. A végeredmény elnyerte a kritikusok és a közönség tetszését is, így nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan újabb futballoperával találkozhatunk a színpadon.