Vágólapra másolva!
Alighanem élte utolsó nagy lehetőségét kapta meg Patrick Kluivert, amikor pénteken a Newcastle Unitedtől átszerződött a Valencia csapatához. A július 1-én 29. születésnapját ünneplő holland labdarúgó három évre kötelezte el magát a tavalyi spanyol bajnokhoz, plusz opcióval a negyedik évre. Kluivert bére évi 1,4 millió euró lesz, ami százezerrel elmarad a klub által megszabott 1,5 milliós fizetési maximumtól.

Kluivert hihetetlenül fiatalon robbant be a világ élmezőnyébe: 1994. augusztus 21-én debütált az Ajax felnőtt csapatában, alig túl 18. születésnapján, és a Feyenoord elleni holland Szuperkupa-döntőben meg is szerezte első gólját. A következő év májusában ő szerezte az AC Milan elleni Bajnokok Ligája döntőjének 83. percében a találkozó egyetlen találatát, s ezzel egy csapásra nemzeti hős lett hazájában.

Három szezon alatt 70 bajnoki meccsen 39 gólt szerzett az Ajax színeiben, majd 1997-ben ingyen - a Bosman-szabály értelmében - átszerződött ahhoz a csapathoz, amelyet megvert a két évvel korábbi BL-döntőben: a Milanhoz. Itt nem volt igazán sikeres, 27 mérkőzésen csak hatszor talált a hálóba, ezért az idény befejeztével engedett szeretett mestere, Louis van Gaal hívó szavának, és követte a holland mágust Barcelonába.

Itt az akkori idők legerősebb támadó kettősét alkotta a brazil Rivaldóval, s az 1998-1999-es idényben sikerült elnyernie a spanyol bajnoki címet. Hat idény alatt 182 bajnokin 94 gól volt a mérlege, továbbá 57 európai kupamérkőzésen 24-szer talált az ellenfelek hálójába. Mindent egybe véve hivatalos mérkőzéseken 123 gólt szerzett Barca-mezben, s ezzel a klub örökranglistáján az ötödik César Rodríguez, Kubala László, Rivaldo és Mariano Martín mögött. A tavalyi év már nagyon gyengére sikerült, s eladták a Newcastle-nak, ahol 15 bajnokin mindössze hat gólt rúgott.

Kluivert mindig is problémás ember volt: még Milánóban halálos gázolása volt, amit némi közmunkával úszott meg, s egy ízben erőszakos nemi közösüléssel is megvádolták, de jó volt az ügyvédje, s felmentették. A pályán és azon kívül is renitens természetű, viszont ha megy neki a játék, szinte megállíthatatlan. A holland válogatottban abszolút gólrekorder: 79 válogatottsága alkalmával 40 gólt szerzett.

Valenciai szerződésének érdekessége, hogy van benne egy olyan záradék, mely szerint ha bármiféle fegyelmezetlenségen kapják, százezer eurós büntetéssel sújthatják.

Ch. Gáll András