Vágólapra másolva!
Három forduló után még veretlen ugyan a Manchester United labdarúgócsapata, de eddigi mérlege (egy győzelem, két döntetlen) nem okoz túlzott örömet a híveknek. Ráadásul a csapatból eltávozott egy kedvenc, a holland Jaap Stam, aki korábban még azt nyilatkozta, hogy Manchesterben kívánja befejezni pályafutását.

A MU birminghami vendégszereplésén azért akadt ünnepelnivalója a szurkolóknak. Ismét pályára lépett ugyanis a világ valaha élt egyik legjobb kapusa, a dán Peter Schmeichel - igaz, ezúttal nem a manchesteriek mezében.

A nyáron meglepetésre a portugál Sportingtól az Aston Villához szerződő hálóőrt vastaps köszöntötte. Nehéz másfél órát ígért John Gregory, a hazaiak mestere a Manchester Unitednek, és nem bizonyult rossz jósnak. A 4. percben már vezetett Vassell találatával a Villa, és a győzelmet csupán azért nem tudta megszerezni, mert a hosszabbítás pillanatában Alpay öngóllal kényszerítette megadásra saját kapusát. Pedig Schmeichel a 90. percben még brilliánsan hárította Keane próbálkozását...

A vendégeknél nem játszhatott Irwin és Barthez - utóbbit a Wigantől 5 millió dollárért szerződtetett Carroll helyettesítette -, míg Jaap Stam váratlanul aláírt az olasz Laziónak.

A holland középső védő négyéves szerződést kötött a római klubbal, cserébe az MU 23,6 millió dollárral gazdagodott. A hírek szerint Stamnak azért kellett mennie, mert önéletrajzi könyvében fellebbentette a fátylat edzőjéről, Sir Alex Fergusonról és néhány csapattársáról. Helyére a Manchester United már kinézte az Internazionale világ- és Európa-bajnok védőjét, Laurent Blanc-t.

"Sir Alex Ferguson kirúgott a csapatból, ezért kellett elmennem. Egy biztos: nem sportbeli okai voltak az eladásomnak. Három éve állandó tagja voltam a kezdőcsapatnak, és mindent megnyertem, amit lehetett. Szerettem volna leülni Fergusonnal és megbeszélni vele mindent, de nem értett meg. Azt mondta, más típusú játékost keres a posztomra, nekem csak a kispadon jut hely. Sokkolt, amit mondott, nem akartam elhinni. Láttam, nincs más út, ezért elfogadtam a Lazio ajánlatát. 2005-ig szólt a szerződésem Angliában, itt akartam befejezni a pályafutásomat." - mondta Stam, kissé elkeseredetten.

Ferguson ellenben cáfolta a híreket, miszerint a könyv miatt távolította el a védőt: - "Másik típusú védőt keresünk, mert a United is átállt egy másik szisztémára. Ezt közöltem Jaappal is."

Blanc mellett a Manchester még négy játékost szemelt ki Stam pótlására: Mauricio Pellegrinót, Fabian Ayalát (mindkettő Valencia), Kevin Hoflandot (PSV) és Philippe Mexest (Auxerre).

Korábban:

Stam a Lazióé

Ferguson titkos randevúja Stammal

Pincési László