Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Kínai Nagydíjat a Red Bull háromszoros világbajnoka, Max Verstappen nyerte, aki pályafutása első győzelmét aratta Sanghajban. Az újraindításokkal megszakított futamon a holland sztár mögött a remekül versenyző Lando Norris végzett, míg a harmadik helyen a Red Bull másik versenyzője, Sergio Pérez futott be.

A Kínai Nagydíjon is a pole pozícióból indulhatott Max Verstappen, a Red Bull háromszoros világbajnoka pályafutása első győzelmére készült Sanghajban. A holland mögött Sergio Pérez és Fernando Alonso rajtolt, a Ferrarik viszont nem kaptak büntetést az Aston Martin óvása ellenére, bár így is csak a 6-7. rajtkockát tudták megszerezni a versenyzőik, míg Lewis Hamilton csak a 18. pozíciót ért el a Mercedesszel. 

Dráma a bokszutcában, biztonsági autós fázisok okozta káosz

A rajtot remekül kapta el Alonso, gyorsan megkaparintotta a második helyet Pérez megelőzésével, Verstappen pedig rövid időn belül ellépett a mezőnytől az élen. Az 5. körben aztán a mexikói visszaelőzte a kétszeres világbajnok spanyolt, míg a címvédő előnye egyre csak nőtt az első helyen. A harmadik pozícióban autózó Lando Norris versenytempója az egyik legjobb volt az élmezőnyben, Charles Leclerc pedig szintén több előzéssel jött fel a negyedik helyre.

Forma-1, Kínai Nagydíj 2024, rajt
Max Verstappen hamar ellépett a mezőnytől az élen
Fotó: AFP (Photo by HECTOR RETAMAL / AFP)

A bokszutcában veszélyes jelenet zajlott le a 14. kör után, Pierre Gasly jobb hátsó kereke lerepült, és elütötte az Alpine egyik szerelőjét - a szakember a rádiózás alapján sértetlenül megúszta az esetet. 

A 21. körben Valtteri Bottas autója motorhiba miatt leállt, ezért az FIA a virtuális biztonsági autós fázis mellett döntött, majd jött maga a biztonsági autó is, mert nem tudták megmozdítani a Sauber finn pilótájának sebességbe ragadt kocsiját. 

Az újraindítás előtt még Lance Stroll koccant Daniel Ricciardóval, így ismét vissza kellett jönnie a pályára safety carnak.

A 32. körnél már gond nélkül újraindult a verseny, ekkor Verstappen, Norris, Leclerc, Pérez, Alonso, Sainz, Russell volt a sorrend az élmezőnyben. Bottas mellett Cunoda és Ricciardo is kiesett, Sargeantet, Magnussent és Strollt pedig  megbüntették. A 39. körben Pérez megelőzte Leclerc-t és üldözőbe vette Norrist, hogy megszerezze Verstappen mögött a második helyet. 

Verstappen első győzelme Sanghajban

Alonso a remek kezdése után visszaesett, 10 körrel a vége előtt pontszerző helyen sem állt, de az újabb bokszkiállása után alaposan feljött és remek előzésekkel kapaszkodott előre. Az élmezőnyben Pérez egyre távolabb került attól, hogy megelőzze a második Norrist, a mexikói mögött a Ferrari pilótái, Leclerc és Sainz haladtak.

Az utolsó kör előtt úgy tűnt, Verstappen átment egy törmeléken, de nem kapott defektet, így magabztosan ért célba az első helyen. 

A holland ezzel pályafutása során először nyerte meg a Kínai Nagydíjat, és az idei versenynaptárban szereplő helyszínek közül már csak Szingapúr hiányzik neki.

A parádésan versenyző, második helyen befutó Norris karrierje 15. dobogóját szerezte a Kínai Nagydíjon, győzelme azonban továbbra sincsen. A Red Bull mexikói pilótája, Pérez zárt harmadikként, ami neki is a legjobb sanghaji eredménye.

Max Verstappen
Max Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat
Fotó: AFP (Photo by PEDRO PARDO / AFP)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek