Vágólapra másolva!
Szerint saját és vetélytársuk hozzáállása is védhető a csapatsorrendről, illetve annak hiányáról, mert mindkettőnek van létjogosultsága.

A Magyar Nagydíjjal megkezdődött a szezon második fele, és ha valakinek még kételye volt, a Ferrari egyértelműen megmutatta, hogy Kimi Räikkönent innentől Sebastian Vettel szolgálatába rendelik, mert a német annyival – 86 ponttal – előrébb jár a tabellán nála.

A Mercedes ezzel szemben továbbra is két vasat tart a tűzben, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas között ugyanis csak 19 pont a különbség.

Így történhetett meg, hogy miután a legutóbbi futamon a finn elengedte a csapattársát, hátha ő meg tudja előzni legalább az egyik Ferrarit, a Mercedes kérésére Hamilton később az eredeti egyezséget betartva visszaadta a 3. helyet Bottasnak, holott ez elég kockázatos volt, mert utolérte őket Max Verstappen is. A Ferrari ellenben hátvédként használta Kimi Räikkönent Vettel mögött, hiába volt gyorsabb a világbajnoki éllovasnál, akinek elmozdult a kormányközép az autójában.

A Ferrari az egyéni tabellán teljes mértékben az előrébb álló pilótája mögé sorakozik fel, míg a Mercedes elve az, hogy a legjobb csapat, illetve a legjobb versenyző nyer, ebben a sorrendben" - áll az Ezüstnyilak futam utáni blogbejegyzésében.

A Mercedes kitart a csapaton belüli egyenlőség mellett Forrás: AFP/Peter Kohalmi

"Ennek értelmében egyenlő feltételeket kell teremtenünk a pilótáinknak, és úgy hisszük, ez szolgálja a legjobban a csapat érdekeit, ha több világbajnoki címet akarunk nyerni."

"Erkölcsileg egyik megközelítés sem feljebb való a másiknál, bármelyikkel lehet világbajnokságokat nyerni. Minden a beállítottságtól, hozzáállástól, értékektől függ. Erről a csendes téli napokon születnek döntések, mielőtt a küzdelemmel járó nyomás éreztetné a hatását. A növekvő teher mellett ki kell tartani a döntés mellett, de nem dogmatikusan, hanem nyitottsággal, alkalmazkodva a változó körülményekhez."

Toto Wolff csapatfőnök a leintés után szintén azt mondta, hogy a versenyzőkkel való egyenlő bánásmód hosszabb távon több sikert hoz, mint ha hierarchiát állítanának fel közöttük.

Hamiltonnak még nagyon hiányozhat ez a 3 pont a végelszámolásnál, és a Mercedesnél elismerik, hogy tényleg logikus lett volna őt behozni a 3. helyre.

A blogbejegyzésben azonban újfent méltatják Bottast, aki rászolgált a dobogóra. "Magabiztosan haladt a 3. helyen, amikor felszólítottuk (a helycserére), és a bahreini versenyhez hasonlóan vonakodás nélkül félre állt a csapattársa elől, hogy esélyt adjon neki a támadásra, azzal a feltétellel, hogy ha nem tud előzni, visszaállítjuk a sorrendet közöttük" - írták.

Ugyanakkor elismerték, "nincs garancia rá, hogy helyesen döntöttek", és "elcsépelten hangzik", hogy a sportszerűség szempontjából nem csak a győzelem számít, hanem az is, azt hogyan érték el.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!