Vágólapra másolva!
Sűrű szmog miatt több kültéri rendezvényt is lemondtak Szingapúrban, de a hatóságok szerint nem tervezik az éjszakai nagydíj törlését.

A közeli Indonéziában tomboló erdőtüzek miatt sűrű a szmog Szingapúrban, a hétvégi F1-es futam helyszínén, ahol emiatt több programot is kénytelenek voltak lemondani vagy elhalasztani. Ennek oka, hogy a légszennyezettséget mérő PSI (Pollutant Standards Index) értékek meghaladták az egészségügyi határértéket. A szervezők ettől függetlenül közleményben tudatták, hogy a helyzet nem veszélyezteti az F1-es Szingapúri Nagydíj megrendezését.

„A jelenlegi PSI értékek mellett nem tervezzük a meghirdetett program módosítását. A szmoggal kapcsolatos helyzet erősen változékony, nem csupán napról napra, de akár óráról órára is. Ebből következően jelenleg nem lehetséges megbízhatóan előre jelezni, hogy a versenyhétvége során miként alakulnak majd a PSI értékek. Továbbra is szorosan együttműködünk az illetékes hatóságokkal, hogy a lehető legpontosabb előrejelzéseket kapjuk.”

Normális esetben ilyen látkép fogadná a közönséget, de a hétvégén aligha lesz ennyire tiszta a levegő Forrás: Force India

A szmog elsősorban a közönségre jelent veszélyt, ezért a szervezők megjelenítikaz aktuális PSI értékeket a verseny weboldalán, mobil appjában, a kivetítőkön, valamint a hangosbemondóban is közreadják. Emellett, a bejáratoknál tájékoztatókat helyeznek el. A nézők viszont így is óvintézkedésekre kényszerülhetnek. „A pályán N95-ös (szűrő) maszkok lesznek kaphatók elérhető áron, és mind a 24 elsősegély pont készenlétben áll majd a szmoggal kapcsolatos helyzetek kezelésére.”

A következő napok időjárása nagyban befolyásolhatja a körülményeket, mivel az eső javíthatja a légszennyezettség értékeit, és úgy tudni, az erdőtüzek által sújtott Indonézia területén már kémiai módszerekkel is próbálnak esőt előidézni. Az egészségügyi szempont mellett a szmog a légügyi korlátozások miatt is gondot okozhat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!