Vágólapra másolva!
Maurizio Arrivabene már akkor elérzékenyült, amikor felfedezte a hasonlóságot Vettel és Schumacher között, egy üzenet után pedig el is sírta magát. A szakértők többsége egyelőre óvatosan nyilatkozik a Ferrari esélyeiről.

Jól mutatkozott be a Ferrari élén Maurizio Arrivabene, aki a 2014-es idény végén váltotta a csapatfőnöki pozícióban Marco Mattiaccit. A tavaly egész évben küszködő istálló rögtön egy dobogós helyezéssel nyitott Ausztráliában, a Malajziai Nagydíjon pedig a frissen igazolt Sebastian Vettel meglepő győzelmet aratott a Mercedesek előtt.

Arrivabene elismerte, alaposan elérzékenyült a futam után, hiszen Vettel győzelme Michael Schumacher sikereit juttatta eszébe. Akkoriban a főszponzor Marlboro főnökeként dolgozott a Ferrarinál, jól ismerte tehát a hétszeres világbajnokot. Szerinte Vettel sok szempontból hasonlít honfitársára.

„Nagyon eltérő a természetük és a személyiségük, de Sebastian hozzáállása Michaelre emlékeztet. Minden részletbe beleássák magukat, minél inkább motiválni akarják a csapattagokat, és építő kritikákat fogalmaznak meg" – nyilatkozta Arrivabene. „Amikor ezt először észrevettem, nagyon elérzékenyültem."

A csapatfőnök szerint Vettel és Schumacher hasonló kulturális háttérrel rendelkezik, ráadásul mindketten maximalisták, ami a csapatnak is segít az előrejutásban. Arrivabene elárulta, az erős érzelmek ellenére megpróbálta visszafojtani a könnyeit, de egy üzenet után eltört nála a mécse.

Arrivabene elérzékenyült Vettel sikere után Forrás: AFP

„Megpróbáltam végig higgadt maradni, de egy SMS miatt végül elsírtam magam" – idézi őt a német Bild. Az újság szerint az üzenet Sabine Kehmtől, Schumacher menedzserétől érkezett, aki a 2013 decemberében síbalesetet szenvedett német feleségével, Corinnával együtt nézte a versenyt a család svájci otthonában.

Óvatos optimizmus

Arrivabene nem győzi hangsúlyozni, hogy a Ferrari esélyeit a siker után is a helyén kell kezelni, és ezzel a legtöbb szakértő is egyetért. A korábbi Forma-1-es versenyző, a sokáig szakkommentátorként is dolgozó John Watson szerint mindenképpen jót tesz a bajnokságnak, hogy valaki legyőzte a Mercedest, de a szepangi győzelem még nem jelenti azt, hogy a Ferrari minden versenyen képes lesz a győzelemre.

"Vettel újra elkapta a fonalat, miután 2014-ben elvesztette. Most olyan autója van, amely illik a vezetési stílusához, és Malajziában mindent ki tudott hozni belőle" - mondta Watson. "Ez azonban még nem győzött meg, hiszen a Mercedes is legalább ugyanolyan jól tud reagálni a nehéz helyzetekre, mint a többi csapat."

Egyetért vele a Sky Sports szakértőjeként dolgozó F1-es mérnök, Mark Hutcheson is. "Óvatosnak kell lennünk - biztos vagyok benne, hogy még mindig a Mercedes van fölényben."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!