Vágólapra másolva!
Rob Smedley szerint nem volt baj Massa stratégiájával, hiszen Vettel egyébként is megelőzte volna. Bottas bízik benne, hogy a hátsérülése után Malajziában visszatérhet.

Felipe Massa az Ausztrál Nagydíj időmérő edzésén még a Ferrarik előtt tudott végezni a Williamsszel, a futamon azonban visszacsúszott a negyedik helyre, miután Sebastian Vettel a bokszkiállások során megelőzte őt. A brazil a rajt után megtartotta a 3. helyet, de nem tudott elszakadni Vetteltől, aki végig 1 másodperc körüli hátránnyal loholt a nyomában.

Mindkét versenyző egy kiállással teljesítette a versenyt, Vettelt azonban két körrel később hívta ki a Ferrari. A német két nagyszerű kört futott a kerékcseréje előtt, Massa viszont beragadt Daniel Ricciardo mögé, ezért Vettelnek sikerült átugrania a Williamset. Később el is húzott Massa elől, akinek már nem volt lehetősége a visszatámadásra.

„Ma az volt a célunk, hogy viszonylag sok pontot szerezzünk, és bebizonyítsuk, hogy versenyképes az autónk" – mondta Massa a verseny után. „Nagyjából elértük, amit akartunk, ezért azt mondhatjuk, hogy pozitívan indult az idény."

„A Ferrarinak volt némi tempóelőnye – talán néhány tizedről beszélhetünk, de nehéz pontosan megmondani" – tette hozzá. „Ezért megpróbáltam elöl maradni, mert ezen a pályán nem könnyű előzni. Bosszantó, hogy a bokszkiállásom után fél másodpercet veszítettem Ricciardo mögött, soha nem jó így elveszíteni egy pozíciót."

Massa szerint a Ferrari óriásit lépett előre a motorfejlesztés terén, ezért a szezon hátralévő részében is komoly veszélyt jelenthetnek rájuk. „Nézzék meg, ki végzett az 5. helyen – egy Sauber" – mondta. „Gondoljunk csak vissza, hol voltak ők tavaly, és az autó fejlesztésére nem igazán volt pénzük. Egyértelműen a Ferrari-motor miatt lettek ilyen erősek."

Massa szerint sokat fejlődött a Ferrari motorja Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A Williams teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley szinén úgy gondolja, hogy jelenleg a Ferrari autója gyorsabb, ezért szerinte más taktikával sem tudtak volna a dobogón végezni. „Aki ilyen sokáig tud minket egy másodperces lemaradással követni, annak vannak még tartalékai" – utalt Vettelre. „Igazából egyértelmű volt, milyen döntést kell hoznunk. Ha Vettel cserélt volna először kereket, akkor is elénk vágott volna, és véget ért volna a versenyünk. Azt volt az egyetlen lehetőségünk, hogy mi állunk ki először, és megpróbáljuk magunk mögött tartani, ami majdnem sikerült is. Sajnos kicsit gyorsabb volt, mint amire számítottunk."

Bottas már Malajziára készül

Valtteri Bottasnak ki kellett hagynia az Ausztrál Nagydíjat, miután az időmérő edzésen hátfájdalmakra panaszkodott, majd a kórházi kivizsgálás során megállapították, hogy kisebb szakadás keletkezett az egyik porckorongjában. Az éjszakát a kórházban töltötte, de bízott benne, hogy indulhat a versenyen, azonban az FIA biztonsági tesztjeit nem tudta megfelelően teljesíteni.

„Az időmérő után azonnal elkezdték a kezeléseket, és sokat dolgoztam azért, hogy indulhassak, ezért nagyon csalódott vagyok, de persze tiszteletben tartom a döntést" – nyilatkozta. „Még két hetem van a következő versenyig, addig újabb kezeléseket kapok, és remélhetőleg tökéletes formában, még erősebben térek vissza Malajziában. Alig várom, hogy visszaüljek az autóba, mert az FW37 versenyképesnek tűnik, és biztos vagyok benne, hogy a dobogókért is harcolhatunk."

A Williams egyelőre nem tudta megmondani, hogy Bottas biztosan indulhat-e a Malajziai Nagydíjon, sőt még azt sem tudják, hogy szükség esetén kivel helyettesítenék. Bár két hivatalos tesztpilótájuk is van Susie Wolff és Alex Lynn személyében, egyiküket sem jelölték ki tartalékversenyzőként.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!