Vágólapra másolva!
Az FIA az Osztrák Nagydíjtól kezdve enyhébb ítélkezést ígér. Nem fognak kivizsgálni minden incidenst.

Miután az elmúlt időszakban többször felmerült, hogy a versenyzők sok manővert a büntetéstől tartva meg sem kísérelnek, ami laposabbá teszi a küzdelmet, az FIA megígérte, hogy a hétvégi Osztrák Nagydíjtól kezdve enyhít az ítélkezés szigorán.

A Forma-1 Sportszabályzata előírja, hogy a versenyigazgató, Charlie Whiting köteles minden olyan incidenst jelenteni a 3+1 tagú sportfelügyelői testületnek, amely ütközéssel végződik. Ők ezután alaposan megvizsgálják, hogy hibáztatható-e valaki a történtekért. A csapatok szerint azonban a pilótákat már az is eltántorítja az előzési kísérletektől, hogy tudják: ha hibáznak, magyarázkodniuk kell a testület előtt.

Nem fognak kivizsgálni minden incidenst Forrás: AFP/Paul Crock

Whiting ezért a csütörtök délutáni eligazításon arról tájékoztatta a csapatmenedzsereket, hogy nem fog hivatalból feljelentést tenni a versenyzők ellen, hanem a sportfelügyelőkre bízza, hogy egy adott ügyet kivizsgálnak-e. Igaz, a rendszer megfelelő működéséhez az istállóknak is változtatniuk kell a hozzáállásukon, mert ha egy incidens miatt bepanaszolják a riválisukat, a felügyelők a szabályok szerint ezután is kénytelenek lesznek eljárást indítani.

Az új ítélkezési szisztémától azt remélik, hogy a súlyos vétségeket továbbra sem lehet megúszni, de az egyszerű versenybalesetekért nem büntetnek majd. Az Autosport szerint Romain Grosjeant így is elítélték volna a 2012-es spái rajtbaleset miatt, Max Chilton ellen viszont nem jártak volna el azután, hogy Monacóban összekoccant Kimi Räikkönennel.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!