Vágólapra másolva!
Az ausztrál úgy véli, csapattársát motiválni fogja a montreali eredmény. Vettel tudja, hogy javulnia kell, de Ricciardót sem tekinti az eddigi csapattársainál keményebb ellenfélnek.

A 2010 és 2013 között zsinórban négy világbajnoki címet bezsebelő Red Bull az idei szezon első hét versenyén mindössze egyetlen győzelmet aratott. Arra pedig valószínűleg még kevesebben számítottak, hogy az osztrákok első sikerét nem a címvédő Sebastian Vettel, hanem a csapatnál első idényét teljesítő Daniel Ricciardo szerzi majd meg. Az ausztrál eddig mindegyik versenyen méltó ellenfele volt Vettelnek, és a világbajnokságban is megelőzi a németet.

Noha időnként felröppennek olyan híresztelések, hogy Vettelt kezdi bosszantani csapattársa jó formája, a német nemrég azt mondta, kifejezetten örül Ricciardo eredményeinek. A montreali győzelme után az ausztrál is megerősítette, hogy Vettel jól kezeli a helyzetet. „A verseny után nagyon tiszteletteljesen és sportszerűen viselkedett velem” – mondta, majd hozzátette: a németet valószínűleg erősebbé teszi a montreali eredmény. „Szerintem ettől még motiváltabb lesz, ezért még az eddigieknél is kevesebbet lazíthatok. Nem bízhatom el magam, továbbra is keményen kell hajtanom. Remélem, a következő futamokon mindketten jó eredményeket érünk majd el.”

Ricciardo szerint az egész csapat számára óriási löketet adott a kanadai győzelem, noha tisztában vannak vele, hogy a Mercedes továbbra is gyorsabb náluk. Vettelnek azonban nem csak a Red Bull tempóhiánya miatt vannak gondjai, még mindig nem sikerült teljesen alkalmazkodnia az istálló idei autójához. A német tudja, hogy mely területeken kell javulnia, ugyanakkor nem csak a saját teljesítményét okolja a szokásosnál gyengébb idényéért.

Vettel egyelőre nem aggódik Ricciardo jó szereplése miatt Forrás: Red Bull

„A pályán nyújtott teljesítményemről szinte az összes adatot vissza tudom nézni” – mondta. „Minden adatot rögzítünk, ebből sok következtetést le tudunk vonni. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a téli tesztek során nem sok időt töltöttem az autóban, és az idény elején ez a versenyhétvégékre is igaz volt. Nem ment minden simán, de ha tiszta hétvégénk volt, akkor jól szerepeltem.”

A német elmondta, ő is érzi, hogy gyorsabb is lehetett volna az első versenyeken. „Ez azt jelenti, hogy még sok munka vár ránk” – mondta Vettel, akit korábban a Red Bull-tanácsadó Helmut Marko és a főtervező, Adrian Newey is javulásra szólított fel. „Dolgoznunk kell az autónkon, hogy egy kicsit többet tudjak kihozni belőle, és a Mercedeshez is közelebb kerülhessünk.”

Sokan úgy vélik, hogy Ricciardo személyében Vettel az eddigi legkeményebb csapattársával találkozott, de a német szerint ez még korai lenne kijelenteni. „Szerintem csak arról van szó, hogy nem alakult simán az idényem. Nem mondanám, hogy jobban megnehezíti a dolgomat, mint amihez hozzászoktam. Persze jobbak az eredményei, és azt is jogosan mondhatjuk, hogy kettőnk közül most ő tart előrébb, ahogy a korábbi években én is Mark (Webber) előtt jártam.”

„Ugyanakkor azt gondolom, minden versenynek megvan a maga története, és minden történetnek két oldala van” – tette hozzá. „Ő nagyon jó munkát végez, ezt nem lehet tagadni. Képes kihozni a maximumot az autójából, ráadásul az első verseny óta. Nekem még le kell küzdenem néhány nehézséget, de attól még jó látni, hogy legalább a történet másik oldala jól alakul.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!