Vágólapra másolva!
A brit továbbra sem elégedett a Mercedes döntésével, de elfogadja, hogy az élen haladó versenyzőnek kedveznek a taktikával. A boldog Rosberg nem foglalkozik Hamilton megjegyzéseivel.

Az idény eleje óta várható volt, hogy Lewis Hamilton és Nico Rosberg eddig baráti kapcsolatát veszélyeztetni fogja, hogy idén csapattársakként küzdenek egymás ellen a világbajnoki címért. A korábban is érezhető feszültség a Monacói Nagydíjon vált egyértelművé: azok után, hogy Hamilton a szombati, vitatott időmérő edzés után láthatóan mérges volt csapattársára, a versenyen az istálló taktikáját illette csalódott megjegyzésekkel.

A rajtnál a pole pozícióból induló Rosberg könnyedén megtartotta az első helyet, s bár Hamilton egyszer sem indított ellene komoly támadást, szinte az egész versenyen a nyomában loholt. Valószínűleg arra számított, hogy az egyetlen bokszkiállásuk után Rosberg elé kerülhet, erre azonban nem kerülhetett sor, miután a 25. körben a pályára küldték a Safety Cart, és a Mercedes mindkét versenyzőjét egyszerre hívta ki a bokszba. Hamiltonnak rövid ideig várakoznia is kellett Rosberg mögött, de helyezést nem bukott ezzel.

A brit később a rádión közölte a csapatával, hogy nem ért egyet a taktikával – szerinte egy körrel korábban ki kellett volna hívni őt a bokszba, hiszen Adrian Sutil balesete után rögtön valószínűsíthető volt, hogy a pályára küldik a biztonsági autót. „De tudtam, hogy ezt nem fogjátok megtenni” – közölte csalódottan még a futam közben a csapatrádión.

„Amikor láttam a balesetet, rögtön arra gondoltam, hogy a bokszba kellene hajtanom” – nyilatkozta a leintés után a brit, akinek zsinórban négy siker után szakadt meg a győzelmi sorozata. „Azt hiszem, van nálunk egy olyan szabály, hogy az élen álló versenyző a kedvezményezett, őt hívják ki először. Biztos ezért döntöttek így.”

Hamilton nem tudta támadni Rosberget Forrás: AFP

Hamilton elmagyarázta, korábbi csapatánál, a McLarennél másképpen döntöttek a taktikai kérdésekben. „Két emberünk foglalkozott a stratégiával, és az egyikük csak azt figyelte, hogyan hozhat engem a lehető legjobb helyzetbe” – mondta. „A McLarennél egyből kihívtak volna a bokszba a baleset után, és akkor lett volna egy kis esélyem a győzelemre. Itt, a Mercedesnél egyetlen ember dönt mindkettőnk stratégiájáról – ő is remekül dolgozik, nagyszerű srác, de mindig az élen álló versenyzőnek kedvez a döntéseivel.”

Hamilton hozzátette, elfogadja, hogy a Mercedes máshogy működik, és nem is szerette volna a döntésre fogni a győzelem elvesztését. A futam utolsó szakaszában úgy tűnt, támadást indíthat Rosberg ellen, ekkor azonban hirtelen lelassult, és a rádión arra panaszkodott, hogy nem lát a bal szemére. „Elég nagy szél volt, és egyszer túl közel kerültem Nicóhoz – valami piszok vagy törmelék belement a szemembe” – magyarázta Hamilton, akit a verseny végére Daniel Ricciardo is utolért. „Egy szemmel kellett vezetnem, ami szinte lehetetlen. A lassú kanyarokban be kellett csuknom azt a szememet, ami még nehezebbé tette a helyzetemet. Öt körrel a vége előtt azonban kitisztult a látásom, és sikerült magam mögött tartanom Ricciardót.”

A Rosbergre láthatóan továbbra is mérges Hamilton azt mondta, nem szeretné megbeszélni a csapattársával a hétvége történéseit, és a németet egyébként sem tartja a barátjának. „Csak kollégák vagyunk” – jelentette ki, miközben Rosberg egy másik interjúban éppen bizonygatta, hogy a rivalizálás ellenére is barátok maradnak. „Már nagyon régóta ismerjük egymást, mindig leülünk, és megbeszéljük a vitás helyzeteket. Most is ez fog történni, és továbblépünk majd” – magyarázta.

Az idei második győzelmét arató Rosberg bővebben nem szeretett volna reagálni Hamilton megjegyzéseire, csak élvezni akarta pályafutása második monacói sikerét. „Ez egy nagyon különleges nap számomra. Nehéz dolgom volt, hiszen Lewis jól vezetett, és óriási nyomás alá helyezett” – magyarázta. „De végig nyugodt tudtam maradni, a verseny végén pedig újra felfrissítettem a gumijaimat, ezért el tudtam húzni tőle.”

„Nagyon fontos győzelem ez számomra, hiszen sikerült megtörnöm Lewis győzelmi sorozatát. Remélem, ezzel fordult a kocka, és Montrealban is én tudok előrébb végezni – biztos vagyok benne, hogy ott is nagyon kemény harcban lesz részünk” – tette hozzá a német, aki újra vezeti a világbajnoki tabellát, 4 ponttal előzi meg Hamiltont.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!