Vágólapra másolva!
Az illetékes ügyészség közzétette az első hivatalos információkat Michael Schumacher síbalesetéről. Úgy tűnik, mégsem egy barátjának próbált segíteni, a pályáról való letérés után egy sziklának ütközött. Egyelőre nem tudják megmondani pontosan milyen tempóval haladt. 

A francia hatóságok szerda délelőtt megtartották az első sajtótájékoztatót a Michael Schumacher síbalesetével kapcsolatos vizsgálatok eddigi eredményeiről. Mivel a vizsgálat még korai szakaszban jár, a közzétett információkból sok konkrétumot nem lehet leszűrni, viszont néhány eddig megjelent állítást megerősítettek, illetve megcáfoltak.

Az ügyész Patrick Quincy elárulta, Schumacher a vörös jelzésű pályát követte, azonban a kijelölt pályaszakasztól három-hat méterre eltávolodott, így került a piros és a kék jelzésű lejtők közötti részre. Ezután az egyik síléce nekiütközött egy sziklának, amely a pályától 8 méterre helyezkedett el. Schumacher az esés következtében beütötte a fejét egy sziklába, ezután a pályától 9 méteres távolságra feküdt.

„Jártunk a baleset helyszínén, beszéltünk a szemtanúkkal, az orvosi csapattal. Megvizsgáltuk a helyszínt, és rekonstruáltuk a balesetet” - mondta az ügyész. „Megvizsgáltuk a sisakot, a síléceket és a Michael Schumacher sisakjára rögzített kamerát is.”

A kórház várhatóan a következő napokban sem tart sajtótájákoztatót Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Az ügyész elmondta, a Schumacher sisakjára szerelt kamera felvétele „tökéletesen tiszta, és sok információt ad”. A filmet felhasználják a baleset pontos rekonstrukciójához, többet között a német útvonala is kiderül belőle. Az ügyész hozzátette, a videó körülbelül két percig tart, és a felvételek az előzetes hírekkel ellentétben nem mutatják, hogy Schumacher a baleset előtt egy elesett barátjának próbált volna segíteni. Ezzel kapcsolatban akkor sem kaptak információt, amikor a családdal beszéltek.

A felvételek alapján „nyilvánvaló, hogy Schumacher rendkívül jól síel”, és ennek megfelelő tempóban is haladt, de a kijelölt pályát elhagyva megpróbálhatott lelassítani. A felvételt képkockáról képkockára ki fogják elemezni, de egyelőre nem tudják megmondani, milyen gyorsan haladhatott Schumacher. Quincy hozzátette, ez a nyomozás szempontjából egyelőre nem is túl lényeges.

Az is kiderült, hogy Schumacher felszerelése kifogástalan állapotban volt, a síléce csak a sziklával kapcsolatos ütközés során sérült meg. A két pálya közötti szakasz jól láthatóan ki volt jelölve, de a hatóságok még vizsgálják, hogy a síköztpontot felelősségre lehet-e vonni valamilyen hiba miatt. Az adott pályaszakaszon állítólag nem volt tökéletes a hó minősége. Az ügyész elmondta, egyelőre nem lehet megállapítani, hogy Schumacher „felelőtlen” volt-e, amikor elhagyta a vörös pályát.

Quincy elmondta, Schumacher balesetét ugyanúgy kezelik, mint bármely másik, hasonló körülmények között történt incidenst. „Pontosan ugyanúgy zajlik a vizsgálat, ahogy bárki más esetében zajlana” – jelentette ki. „Kitűnő nyomozóink vannak, akik a hegyekben történt balesetekre specializálódtak. Minden évben körülbelül 50 hasonló esettel foglalkozunk, és mindig ugyanezeket a módszereket használjuk.”

Bár korábban olyan hírek is megjelentek, hogy egy német turista véletlenül lefilmezte Schumacher balesetét, az ügyész állítása szerint ők senkitől nem kaptak ilyen felvételt, és kételkednek a létezésében.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!