Vágólapra másolva!
A Ferrari technikai igazgatója szerint a csökkentett üzemanyag-mennyiség teljesen más vezetési stílust követel a versenyzőktől az idei szezonban.

James Allison, a Ferrari új technikai igazgatója úgy véli, a pilótáknak bizonyos pályákon teljesen más hozzáállással kell majd versenyezniük a 2014-es szezonban. Az idén bevezetésre kerülő számos szabályváltozás közül a versenyzőket a futamon felhasználható üzemanyag mennyiségének korlátozása érintheti leginkább. Az új előírás szerint ugyanis az idei szezontól az eddig használt mennyiségnek körülbelül a kétharmadát, maximum 100 kg benzint lehet majd versenyenként felhasználni, ami egyes pályákon komoly spórolásra kényszerítheti a pilótákat.

Allison szerint a versenyzőknek gyakorolniuk kell majd, hogyan tudják az üzemanyag-spórolás mellett is kihozni a legjobb teljesítményt az autójukból. A brit szerint a Ferrari sok érdekes információhoz jutott az új autók viselkedéséről, amikor Fernando Alonso december végén a szimulátorban tesztelt.

Az idén semmi nem mehet rutinból Forrás: Ferrari

"Hasznos, részletes visszajelzéseket kaptunk Fernandótól. Ez fontos volt a csapat számára, hiszen információkhoz jutottunk azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük a helyzetet az edzéseken és a versenyeken" - magyarázta Allison. "Az edzéseken több elektromos energia áll majd rendelkezésünkre, és a maximálisan megengedett üzemanyag-áramlással (100 kg/óra) működhet az autónk."

"A versenyeken azonban más lesz a helyzet. Néhány futamon a 100 kg-os mennyiség bőven elég, más pályákon viszont óvatosnak kell lennünk, és minden körben figyelnünk kell a benzinre" - folytatta. "A versenyzőknek gyakorolniuk kell majd ezt az újfajta vezetési stílust - meg kell tanulniuk, hogyan lehetnek gyorsak túl sok üzemanyag felhasználása nélkül is."

A Ferrari motorrészlegének főnöke, Luca Marmorini egyébként korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a túlzott spórolás miatt a 2014-es versenyek egy része könnyen unalomba fulladhat. Szerinte az lenne a jó megoldás, ha bizonyos versenyeken növelnék a felhasználható benzin mennyiségét.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!