Vágólapra másolva!
A Forma-1 nagyura szerint "kész röhej" a Vettel ellen a sárga zászlós előzés kapcsán felmerült vád, és a Ferrari rosszul tette, hogy egy nyilvánvalóan szabályos manőverről hivatalosan is kikérte az FIA állásfoglalását.

Bernie Ecclestone "kész röhejnek" nevezte a Sebastian Vettel állítólagos sárga zászlós előzése körüli hisztériát, hozzátéve, hogy a Ferrari hibázott, amikor nyilvánosan foglalkozni kezdett a nem létező üggyel.

Vettel az idényzáró Brazil Nagydíjon szerzett 6. helyével zsinórban harmadszor is világbajnok lett, de a versenyt az ő belső kamerájából végignézve valaki felfedezte, hogy a 4. körben látszólag sárga zászlók hatálya alatt előzte meg Jean-Eric Vergne-t a 4-es kanyar előtt. Bár a lassításból kiderült, hogy tévedésről van szó, mert addigra egy, a felvételen nehezen látható bírói poszton már zöld zászlót lengettek, a Ferrari hivatalos levélben kérte ki az FIA állásfoglalását az ügyben.

"Ez nagy kár, mert minden rendben ment" - mondta Ecclestone a Telegraph-nak. "Szuper verseny zárta a szuper szezont. Most mégis mindenki erről beszél. A baj az, hogy az embereknek fogalmuk sincs az egészről."

Bár egyes lapok azt írták, a Ferrarinak péntekig lenne lehetősége az óvásra, Ecclestone megerősítette, hogy ez nem igaz. A Nemzetközi Sportkódex 174/d) paragrafusa szerint ugyanis a résztvevők csak a verseny végeredményét annak közlése után legfeljebb fél órával támadhatják meg.

"A szabályzatban egyértelműen rögzítve van, hogy meddig lehet óvni. Ők ebből a határidőből kicsúsztak" - mondta Ecclestone. "Aztán ott van az a tény, hogy valójában már zöld zászló volt, amit a jelek szerint nem is vitat senki. Kész röhej az egész. Amit (a Ferrari) a levélben állít, az rossz. Nem hiszem, hogy szükség lenne bármilyen lépésre. Tévedésről van szó."

A félreértés részben abból adódott, hogy Vettel Red Bulljának kormánykerekén a sárga zászlókra figyelmeztető fény csak az előzés befejezése után aludt el. Az egyik F1-es pálya sportbíróinak főnöke azonban az [origo]-nak megerősítette, hogy ez a jelzés csupán a fényzászlók vonalában változik, mert azokba van építve a jeladó. A hagyományos bírói posztoknál, mint ahol Vettelnek a zöld zászlót lengették, nem.

Az FIA szóvivője, Norman Howell megerősítette, hogy a Ferrari levélben érkezett kérdésére hivatalos válaszlevélben fognak reagálni. Vettel nem követett el szabálytalanságot, "efelől soha nem voltak kétségeink" - tette hozzá a versenyigazgató, Charlie Whiting a német Bildnek. "Úgy tűnt, a fények és a zászlók ellentmondanak egymásnak, ezért az ügyet még a futam alatt kivizsgáltuk, azzal az eredménnyel, hogy nincs szükség büntetésre."

Ecclestone szerint "nagy butaság és hiba volt erőltetni ezt az ügyet, mert nem volt semmi alapja. A Ferrarinak csodálatos idénye volt, ezzel azonban hibát követett el."

A lépés után sokan azzal vádolták a maranellói istállót, hogy nem tudta méltósággal elviselni a vereséget. "Szerintem borzasztóan nyerni akartak. Pedig ha megnézzük, a Ferrari mi mindent tett az évek során..." - nyilatkozta Ecclestone is. "Most már semmi nem történhet. Mégis mit csinálnak, polgári pert indítanak? Megtehetik. De az ügy befullad, mielőtt elkezdődne."

Röviddel később a Ferrari közleményben tudatta, hogy lezártnak tekinti az ügyet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!