Vágólapra másolva!
Luca di Montezemolo szerint a Ferrari idén feláldozta saját teljesítményét a Forma-1 érdekében.

A Ferrari egyetlen idei győzelmét a Brit Nagydíjon aratta, azon a futamon, amelyen 2011-ben egyedülálló módon betiltották a nagy vitát kavaró befújt diffúzorok használatát. A megoldás lényege, hogy a forró kipufogógázok diffúzor felé áramoltatása gázelvételnél sem áll le, ezt a Nemzetközi Automobil Szövetség eredetileg Silverstone-tól kezdve az idény végéig be akarta tiltani. Csakhogy kiderült, hogy az érintett csapatok olyan mértékben építették autójukat a befújt diffúzorokra, hogy azok betiltása jelentős hatást gyakorolt volna a motorok megbízhatóságára.

Már a vasárnapi brit futam előtt felmerült, hogy az FIA visszavonja a tilalmat, de ebbe a Ferrari és a Sauber nem ment bele. Miután Alonso megnyerte a versenyt, a Ferrari és a Sauber visszakozott, utat engedve a befújt diffúzorok további használatának. Luca di Montezemolo szerint ezzel a döntéssel a Ferrari feláldozta saját idényét az F1 érdekében.

"Nem szabad megtörténnie még egyszer annak, ami Silverstone-ban történt, ahol a szabályok háromszor változtak egyetlen versenyhétvégén" - mondta Montezemolo. "A Ferrari ebben a helyzetben úgy döntött, hogy feláldozza saját érdekeit, elkerülendő egy olyan szituáció kialakulását, amely árthatott volna a Forma-1-nek. Nem akartuk hallgatni azokat a megjegyzéseket sem, hogy csak azért állunk a megegyezés útjában, mert egyébként nem vagyunk versenyképesek. Persze voltak, akik ebben az ügyben csak a saját érdekeiket tartották szem előtt."

A Ferrari az idény befejezését követően kilépett a csapatok szövetségéből (FOTA). Ugyan az istálló a továbbiakban is nyitott az együttműködésre a többiekkel költségcsökkentési és egyéb témákban, Montezemolo nem titkolja, a silverstone-i kavarás erősen megerősítette a csapatban a kilépési szándékot. "A FOTA-t saját akaratunkból hagytuk el, nem egyeztettünk erről senkivel. Azért nem, mert belefáradtunk az állandó kompromisszumokba."

"Tegyük ezt tisztába: egy klubban mindenkinek tisztelnie kell a szabályokat, egyébként mi értelme az egésznek? Továbbra is hiszem, hogy a jövőre vonatkozóan közös elképzeléseink vannak a nagycsapatokkal, csak egyértelmű szabályokat és szabályértelmezést szeretnénk."