Versenyek nélkül katasztrofális helyzetbe kerül a kerékpársport

cycling Horizontal
Team Sunweb Belgium rider Tiesj Benoot wearing the points leader's green jersey reacts at the end of the 166,5 km, 7th and last stage of the 78th Paris - Nice cycling race stage between Nice and Valdeblore La Colmiane, on March 14, 2020. - The organizers of the 78th Paris-Nice cycling race announced on March 13, 2020 the cancellation of the last stage scheduled for Sunday due to the coronavirus pandemic. (Photo by Alain JOCARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Amennyiben a koronavírus-járvány miatt idén nem rendezhetnek több versenyt az országúti kerékpárosok számára, az katasztrofális hatással lenne a sportágra, véli Bjarne Riis, a Tour de France egyik korábbi győztese.

A francia körversenyen 1996-ban diadalmaskodó Riis bizakodik, hogy az esztendő második felében újra sor kerülhet országúti viadalokra, ám egyúttal kiemelte, a fertőzés terjedése akár további halasztásokhoz és törlésekhez vezethet, ezek pedig beláthatatlan következményekkel járnának.

A világjárvány miatt lerövidített márciusi Párizs-Nizza volt a legutóbbi elitkategóriás országúti viadal, amelyet megrendeztek, és augusztus elejéig egészen biztosan nem is kerülhet sor újabb versenyekre.

– fogalmazott az 56 éves dán Riis, aki a világelitet jelentő 19 World Tour-csapat egyikének, az NTT-nek a csapatvezetője és társtulajdonosa. "Ez a legfontosabb viadal, az a verseny, amely a leginkább előtérbe helyezi a sportágat."

Tiesj Benoot, a Sunweb belga versenyzője a nizzai célba 2020. március 14-én Forrás: AFP/Alain Jocard

Korábban egy belga közgazdász rámutatott: a Tour de France médiaértéke adja a teljes kerékpáros szezon gazdasági nyereségének mintegy 60 százalékát.

A háromhetes versenyek közül a Tour de France kijelölt időpontja augusztus 29.-szeptember 20., a Giro d'Italiát korábbi médiaértesülések szerint október első hétvégéjétől rendezhetik, míg a 21-ről 18 szakaszosra rövidített Vuelta a Espanára november 1-től kerülhet sor. A sportág nemzetközi szövetsége (UCI) várhatóan a jövő hét folyamán teszi közzé az újratervezett versenynaptárat.

"Úgy vélem, van hely az idén mindhárom Grand Tour-verseny megrendezésére, bár kétségkívül rendkívül mozgalmas lesz a szezon" – fejezte ki reményeit Riis. Hozzátette: az elmaradásuk viszont hatalmas csapás lenne.