A halasztás után sem Tokióban rendezik a maratonit az olimpián

ORIGINAL marathon Horizontal JEUX OLYMPIQUES D'ETE LIGNE D'ARRIVEE DRAPEAU SOURIANT BRAS ECARTES
Kenya's Eliud Kipchoge crosses the finish line to win the Men's Marathon athletics event of the Rio 2016 Olympic Games at the Sambodromo in Rio de Janeiro on August 21, 2016. (Photo by OLIVIER MORIN / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövőre is azt a versenyprogramot próbálja majd követni, amely idén érvényes lett volna a tokiói olimpián, és Szapporó is versenyhelyszín marad.

A nyári játékokat a múlt héten halasztották el a koronavírus-járvány miatt, s hétfőn az is kiderült, hogy szinte napra pontosan egy évvel az eredetileg kijelölt időpont után, 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik majd.

Az insidethegames.biz portál úgy tudja, hogy a várható hőség miatt a jóval északabbra fekvő Szapporó marad a maratoni futó és a gyalogló számok házigazdája, s a NOB általánosságban arra törekszik, hogy az legyen a lebonyolítás időrendje, amely idén lett volna.

Eliud Kipchoge egy év múlva védheti meg olimpiai bajnoki címét Forrás: AFP/Olivier Morin

Ezt a NOB sportolói bizottsága is támogatja, Kit McConnell, a szervezet sportigazgatója ugyanakkor jelezte: bizonyos módosításokra szükség lehet.

- mondta McConnell.

A szervezők szerint több szempontból is meg kell vizsgálni a kialakult helyzetet, ezek közül az egyik az, hogy elképzelhető, bizonyos versenyhelyszínek jövőre már nem állnak rendelkezésre. Ezt Thomas Bach, a NOB elnöke is elismerte.