Világkupát nyert az öttusázó Marosi Ádám

Marosi Ádám
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 20. Marosi Ádám a Rio de Janeiró-i nyári olimpia férfi öttusaversenyének bónuszvívás számában a Deodoro Stadionban 2016. augusztus 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Kiegyensúlyozott teljesítménnyel, kiváló vívással Marosi Ádám nyerte meg az öttusázók idei első világkupa-versenyét Kairóban. A szombati férfi döntőben még két magyar szerepelt: Bereczki Richárd 25., Kardos Bence pedig 26. lett.

Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Marosi a 200 méteres úszásban 2:05.69 perccel a hetedik legjobb időt érte el, a körvívásban kiemelkedően szerepelt, 28 ellenfelét győzte le és csak héttől kapott ki, majd a bónuszvívásban - utolsóként pástra lépve - ugyancsak megnyerte párharcát, ezzel két szám után nagy fölénnyel az élen állt, 32 ponttal előzte meg az akkor második helyezett orosz Alekszandr Lifanovot.

Marosi Ádám Forrás: MTI/Kovács Tamás

Lovaglásban két verőhibával és minimális időtúllépéssel 285 pontot ért el, amivel megőrizte első helyét. A lövészetekkel megszakított 4x800 méteres futásnak 25 másodperccel hamarabb vághatott neki, mint a három szám után a második helyre felzárkózó egyiptomi Mohanad Saban. Végül tekintélyes előnye birtokában úgy is magabiztosan győzött, hogy a kombinált számban 11:24.20 perccel a 22. eredményt érte el.

"Ez egy remek befejezése volt egy nagyszerű napnak" - nyilatkozott a nemzetközi szövetségnek a célba érkezést követően. - "A selejtező nehéz volt számomra, mert nagyon rosszul ment a vívás. Most megpróbáltam erre odafigyelni, és nagyszerűen sikerült. A lovaglásom miatt kicsit szomorú vagyok, de végül is nyertem, és ez csodálatos. Legutóbb 2014-ben, Kecskeméten nyertem világkupát, nagyon sokat, hat évet kellett várni az újabb győzelemre."

Bereczki Richárd 2:07.45-öt úszott, 15/20-as mutatóval zárt vívásban, 279 pontot szerzett lovaglásban.

Az utolsó szám előtt 20. volt, és innen 11:30.50 perces eredménnyel kicsit visszacsúszott.

Kardos Bence 2:02.77-tel második volt úszásban, a vívásban viszont még erősnek bizonyult számára a döntő mezőnye, 10/25-tel 36. lett. A harmadik számban 281 pontot szerzett, a kombinált szakasznak 26.-ként vágott neki, és pozícióját 11:15.60-nal megőrizte.

A csütörtöki selejtezőből, melyben 91-en indultak, Regős Gergelynek nem sikerült döntőbe jutnia.

Eredmények, férfi döntő:
1. Marosi Ádám 1470 pont
2. Dzsun Vung Te (dél-koreai) 1460
3. Arthur Lanigan-O Keeffe (ír) 1454
...25. Bereczki Richárd 1375
26. Kardos Bence 1371

Pénteken, a női döntőben Guzi Blanka 18., Alekszejev Tamara pedig 27. lett. Vasárnap a vegyes váltók küzdenek egymással.

A vk-sorozat március végén Szófiában folytatódik, ahol pár nappal később, április első hetében még egy viadalra sor kerül. A negyedik verseny Budapesten lesz április, május fordulóján, majd május közepén következik a döntő - jelen állás szerint - Szöulban.

Az olimpiára idén közvetlenül már csak a világbajnokságon lehet kvótát szerezni - a nőknél és a férfiaknál is hármat -, majd az ötkarikás mezőnyt a világranglistáról töltik fel. A kedvező pozíció kiharcolásához leginkább jó vk-eredményekkel, illetve sikeres vb-szerepléssel nyílik esély.

A magyarok közül eddig Kovács Saroltának és Demeter Bencének van kvótája.