Vágólapra másolva!
A debreceni rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság utolsó versenynapján az 1000 méteres egyéni versenyek, valamint a váltók döntőire kerül sor, illetve eldől az összetett érmek sorsa is. Ebben a férfiaknál az 500 és 1500 méteres döntők után Liu Shaoang áll az élen, bátyja, Liu Shaolin Sándor előtt. Az egyéni távokat learatták a Liu testvérek, miután 1000 méteren újabb kettős győzelmet arattak, Shaolin és Shaoang sorrendben. Utóbbi, a fiatalabb Liu testvér az összetett is megnyerte bátyja előtt. A váltók versenyében mindkét csapatunkat kizárták az A döntőben.

A szombati két arany- és egy ezüstérmet, valamint a váltók döntőbe jutását hozó nap után, vasárnap egy újabb telt házas versenynappal búcsúzik a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság. A szervezőktől kapott információk szerint

mindkét nap mintegy 3500 jegyet adtak el,

a meghívott vendégekkel együtt pedig nagyjából szombaton és vasárnap is hozzávetőlegesen négyezren szurkoltak a magyar csapatnak.

Néha azért elcsábították a büfék a szurkolókat, de elhihetik, telt ház volt a Főnix Csarnokban Forrás: HUNSKATE Média / Gémesi Balázs

Ami annak fényében különösen figyelemre méltó, hogy a szintén sportági nagyhatalomnak számító kanadai Montréalban rendezett 2018-as vb-n sem voltak többen a csarnokban (egy kétszer akkora városban, mint Debrecen), a 2019-es szófiai vb-n pedig írd és mondd nem volt fizető néző...

Azaz a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) részéről tökéletes döntés volt Magyarországnak és Debrecennek adni a rendezés jogát.

A szervezők pedig mindent megtettek, hogy ne csak a sportolók, hanem a nézők is jól érezzék magukat: a futamok előtt és között mindig volt valamilyen aktivitás, legyen szó nyereményjátékról, amihez csak egy okostelefon és némi sportági ismeret (meg egy kis szerencse, persze) kellett, vagy éppen a sportegyesületek és szövetségek népszerű kabaláinak vasárnapi futamáról.

A legfontosabb "produkció" azonban vasárnap is a versenyzőkre várt: 1000 méteren mind a hat magyar versenyzőnk, azaz a három férfi és három női egyéni indulónk érdekelt volt a negyeddöntőkben.

A negyeddöntőkben a férfiaknál Liu Shaolin Sándor, és az összetettben vezető Liu Shaoang megnyerte a futamát, amelyikben Krueger Cole harmadik lett, és idővel továbbjuthatott volna, ha a negyedik futamban nem lett volna kizárás és továbbjuttatás. Az elődöntőben az egy futamba kerülő Liu testvérek tanítanivaló módon futottak be az első két helyen.

Ha a két Liu (Shaolin 10-essel és Shaoang piros sisakban) együtt van a jégen, szinte lehetetlen őket legyőzni Forrás: HUNSKATE Média / Gémesi Balázs

A döntőben Shaolin az egyes, Shaoang a kettes helyről rajtolhatott és remek versenyzéssel újabb kettős győzelmet arattak. Első Liu Shaolin Sándor, aki ezzel a második debreceni aranyérmét szerezte, második Liu Shaoang, aki egy arany mellett a második ezüstöt tette zsebre.

Az egyéni versenyeket lezáró ún. szuperdöntőben már csak az volt a kérdés, hogy sikerül-e összetettben megtartani az első két helyet a Liu testvéreknek. Ezt az első részhajrával, amit Liu Shaolin Sándor megnyert, be is biztosították, méghozzá minimális különbséggel:

Liu Shaoang 77 pontot szerezve nyerte meg első összetett Európa-bajnoki címét, míg bátyja 75 ponttal zárt a másodoik helyen.

A lelátóról jól látszott, hogy most előre megbeszélték a futam menetét.

A váltók döntőjére a magyar csapat két testévpárral állt fel: a két Liu mellett Krueger Cole és Krueger John-Henry képviselte a magyar színeket, és vette fel a harcot a holland, az orosz és az olasz csapattal. A mieink az utolsó pillanatokig óriási csatát vívtak, és végül az első helyen haladták át a célvonalon, a kanadai főbíró azonban az egyik váltást szabálytalannak ítélte, és kizárta a mieinket. Így nem lett meg a férfi csapat hibátlan, öt aranyérmes Európa-bajnoksága.

A nőknél Jászapáti Petra egy kegyetlen futamban - a nyolcszoros olimpiai érmes Arianna Fontana, az orosz Proszvirnova, a holland Van Kerkhof és a belga Desmet volt ott - remekül korcsolyázva jutott tovább, miután a vele szemben szabálytalankodó oroszt kizárták. Bácskai Sára Luca az összetettben vezető holland Suzanne Schulting és a lengyel Natalia Maliszewska mögött harmadik lett, ahogy Lockett Deanna is (ő az orosz Jefremenkova és a holland Van Ruijven mögött), aki a legjobb harmadik idővel jutott be az elődöntőbe.

Lockett Deanna (123) mindhárom távon bejutott a B döntőbe, míg Bácskai Sára Luca (27) néha a szerencsével is hadilábon állt Forrás: HUNSKATE Média / Gémesi Balázs

Ahol ő és Jászapáti is negyedik lett, és a B döntőbe került, ott pedig ugyan mindketten jól korcsolyáztak, végül csak a negyedik és az ötödik helyen értek célba. Az A döntőt a holland Schulting nyerte meg, aki ezzel mindhárom egyéni távot és az összetett versenyt is megnyerte.

A váltó döntők során az előző Eb-n bronzérmes nőknek és az Eb-címvédő férfiaknak is a hollandokkal, az oroszokkal és az olaszokkal kell felvenniük a versenyt.

A nők Jászapáti, Bácskai, Lockett és Sziliczei-Német Rebeka összeállításban álltak ki, de a 3000 méteres táv utolsó harmadához érve Bácskai Sára Luca kiütötte az egyik oroszot, a bírók pedig úgy látták, hogy szabálytalan volt a magyar koris, így kizárták a váltónkat. A címvédő hollandok pedig ezt a számot is megnyerték, méghozzá az olaszok előtt.

A magyar csapat végül négy arany- és három ezüstéremmel zárt, miután Liu Shaoang az 1500 méter mellett az összetett versenyt is megnyerte, míg Liu Shaolin Sándor az 500 és az 1000 méter aranyérmét gyűjtötte be.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázókra az idei versenyszezonban még vár néhány nagy feladat: a drezdai és a dordrechti világkupaversenyek mellett a márciusi szöuli világbajnokság is.