A MOB 13 magyar érmet jósol a tokiói olimpián

Tokio 2020
This picture shows the Olympic Rings displayed at the Japan Sport Olympic Square beside the new National Stadium, still under construction, in Tokyo on July 23, 2019, nearly one year before the start of the Tokyo 2020 Olympic Games. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 13 magyar érmet és még 24 pontszerző helyezést prognosztizál a jövő nyári, tokiói olimpián.

A MOB honlapján szerdán közzétett szakmai anyagból kiderül, hogy egy évvel az ötkarikás játékok megnyitója előtt 144-179-re becsüli a résztvevő magyar sportolók számát. Három éve Rio de Janeiróban 160 magyar versenyző állt rajthoz. Indoklásukban felhívják a figyelmet, hogy egyelőre rengeteg a kérdőjel a csapat összetételében. A legtöbb sportágban már zajlanak a kvalifikációs versenyek, vannak már kijutott versenyzők, és egyes sportágakban az is eldőlt, hogy nem lesz magyar induló a japán fővárosban.

"A MOB fontosnak tartja, hogy a rendelkezésre álló tényekből kiindulva reális kép szülessen a kilátásokról" - áll a beszámolóban, amelynek összeállításánál figyelembe vették a kvalifikációs szabályokat, az eddigi kvalifikációs versenyek eredményeit, az aktuális olimpiai és világranglistákat, valamint a sportolók korábbi eredményeit. Áttekintették a szövetségek szakmai, felkészülési programjait és sportági konzultációkat is folytattak. Az olimpiai bizottság az összes bizonytalansági tényezőt figyelembe véve 13 érmet és még 24 pontszerző helyezést prognosztizál. Az előrejelzés szerint kajak-kenuban, valamint úszásban négy-négy, atlétikában, cselgáncsban, vívásban, vízilabdában és sportlövészetben pedig egy-egy magyar érem várható.

A magyar küldöttség az 1932-es, Los Angeles-i olimpiától kezdve csak 2008-ban Pekingben (10) szerzett 13 éremnél kevesebbet. A Gracenote sportelemző szekciójának kedden közzétett elemzése szerint ha idén nyáron rendeznék az olimpiát, 27 magyar dobogós helyezés születne.
Az olimpia magyarországi jegyértékesítése hétfőn kezdődik.