Karakas Hedvig ötödik az első olimpiai kvalifikációs cselgáncs versenyen

Karakas Hedvig Judo VB 2017
Karakas Hedvig ötödik az első olimpiai kvalifikációs cselgáncs versenyen
Vágólapra másolva!
Karakas Hedvig ötödik helyen végzett az 57 kilogrammos kategóriában a cselgáncsozók kínai Hohhotban zajló Grand Prix-versenyén, mely a kétéves olimpiai kvalifikációs időszak első versenye.

A viadal honlapja szerint Karakas két győzelemmel kezdett, osztrák és észak-koreai riválist vert, az elődöntőbe jutásért azonban kikapott a dél-koreai Kvon Ju Dzseongtól. A vigaszágon ezt követően a panamai Myriam Ropert ipponnal legyőzte, a helyosztón pedig ipponnal kikapott a japán Tamaoki Momótól.

A nap másik magyar versenyzője, Pupp Réka (52 kg) egy-egy győzelem és vereség után kiesett.

Karakas Hedvig ötödik az első olimpiai kvalifikációs cselgáncs versenyen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A versenyen három magyar vesz részt. Vasárnap Cirjenics Miklós (100 kg) lép tatamira.

A most rajtolt olimpiai kvalifikációs sorozat végén a súlycsoportonkénti világranglisták legjobbjai kvótát szereznek a 2020-as játékokra. A 2020. május 25-ig tartó menetelés 68-70 versenyből áll. Mindkét egyéves ciklusban lesz világbajnokság, kontinensbajnokság, Mesterek Tornája, továbbá a tervek szerint 5 Grand Slam-, 10 Grand Prix- és 16 világkupa-viadal.

Összesen 386 kvóta talál gazdára, ebből 193 férfi és 193 női.

A kvótákból 352-t az olimpiai kvalifikációs ranglista alapján osztanak ki, minden súlycsoportban a legjobb 18 sportoló utazhat, de egy országból legfeljebb egy dzsúdós kap közvetlen indulási lehetőséget. Ezenfelül 14 kvóta a rendező Japánnak jár, 20 szabadkártyáról pedig egy háromoldalú bizottság dönt.

Tokióban az eddigi 14 helyett már 15 kategóriában versengenek a dzsúdósok, a 7-7 férfi és női súlycsoport mellé ugyanis bekerült a programba a vegyescsapat-verseny is.

Utóbbinál az az előfeltétel, hogy legalább hat cselgáncsozónak kell olimpiai kvótával rendelkeznie úgy, hogy mind a hat súlycsoportban legyen indítható versenyzője az országnak.