Fenekestül felforgatják a Davis-kupa világcsoportjának életét

tennis Horizontal
France's team hold the trophy after winning the Davis Cup World Group final tennis match between France and Belgium at The Pierre Mauroy Stadium in Villeneuve d'Ascq near Lille on November 26, 2017. / AFP PHOTO / Denis Charlet
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) tervei szerint 2019-től radikálisan megváltozik a Davis-kupa világcsoportjának lebonyolítása, és a tenisz világkupa néven rendezendő egyhetes eseményen dől majd el a trófea sorsa.

David Haggerty ITF-elnök hétfői közleményében bejelentette, hogy 15 évre szóló, 3 milliárd dolláros szerződést kötöttek a Kosmos nevű cégcsoporttal. A megállapodás értelmében 2019-től kezdődően a Davis-kupa világcsoportjának mostani lebonyolítási módja (az egyik válogatott otthonában, négy egyéni és egy páros mérkőzésen dől el a továbbjutó sorsa) helyett novemberben egyhetes, nagyszabású finálét rendeznének 18 válogatott részvételével.

Legutóbb a franciák örülhettek a győzelemnek Forrás: AFP/Denis Charlet

Nagyszerű lenne, ha a világ legjobb játékosai egy helyen képviselhetnék hazájukat minden szezon végén" - mondta Haggerty.

A Davis-kupa honlapján megjelent terv szerint az eseményen a tizenhat világcsoportos teniszválogatott mellett két további meghívott csapat vehetne részt a csoportküzdelmekben, melyet egyenes kieséses szakasz követne.

Egy találkozón két egyes és egy páros mérkőzést vívnának, minden találkozó két nyert szettig tartana.

A csoportküzdelmek után a negyeddöntőről lemaradó világcsoport-résztvevők a bennmaradásért játszanának ugyanott az I-es zónából kvalifikált, feljutásért küzdő csapatokkal.

Az alacsonyabb osztályú csoportokat nem érintené a változás.

A módosításról az ITF éves közgyűlésén szavaznak majd augusztusban, Orlandóban.