Társoldalunk:

32 ország 124 sportolója nevezett a Finndingi vb-re

2017.08.23. 12:27

Hatalmas mezőny, 32 ország 124 sportolója nevezett a szeptember 1-jétől 10-ig Balatonföldváron zajló vitorlás Finndingi-világbajnokságra. Az Opel Finn Gold Cup néven futó versenyen Berecz Zsombor révén éremesélye is van a magyaroknak.

Gereben Mátyás főszervező a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy 35 éve nem volt ilyen sok résztvevő az olimpiai hajóosztály vb-jén, amelyet idén a Spartacus Vitorlás Egylet rendez.

Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár óriási sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy Magyarországra sikerült hozni ezt a rangos eseményt.

Majthényi Szabolcs, az esemény operatív igazgatója ismertette, hogy a tíz futamot szeptember 4-9-e között rendezik - az időjárástól függően egy nap maximum hármat -, míg a legjobb tíz versenyző szeptember 10-én futja a mindent eldöntő éremversenyt.

A mieink részéről Berecz Zsombortól várják az éremszerzéstForrás: Getty Images/Ezra Shaw

Magyar részről Berecz Zsombor a legesélyesebb a jó szereplésre, hiszen idén minden nemzetközi versenyén bejutott az éremfutamba, háromszor második lett, jelenleg a tizedik helyet foglalja el a világranglistán.

Berecz elmondta, a balatonföldvári részt eddig kevésbé ismerte, de szervezett oda a nyáron egy háromhetes edzőtábort, valamint még mostanában is edz ott. Úgy gondolja, előny lehet számára, hogy a többi versenyző nincs tisztában a Balaton speciális adottságaival, de ő sem emlékekből fog vitorlázni, hanem a körülményekre próbál majd reagálni. A stratégiája az lesz, hogy már a rajtvonalnál próbál optimálisan helyezkedni. 

Képes vagyok arra, hogy a világ élmezőnyében vitorlázzak, tanultam a hibáimból és úgy néz ki, hogy ott is tudok maradni.

Éremért vitorlázom, azzal lennék elégedett, de ha az első hatban végzem, az is nagy eredmény lenne." - zárta gondolatait a vitorlás.

Vitorlás kiválóságok egymás mellett. Berecz Zsombor, Fa Nándor és Fináczy György az Opel Finn Gold Cup sajtótájékoztatójánFotó: Szabó Gábor - Origo