Kapás Boglárka gyulladt foggal is úszott az egyeteméért

Kapás Boglárka, női 800 méteres gyorsúszás, Rio 2016
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 11. Kapás Boglárka a riói nyári olimpia női 800 méteres gyorsúszás versenyszámának előfutamában a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 11-én. Kapás Boglárka bejutott a döntőbe. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A szokásoknak megfelelően válogatottak sora, köztük olimpiai érmesek, így Cseh László és Kapás Boglárka is indult az egyetemisták és főiskolások országos úszóbajnokságon, a Tüskeuszodában.Tizenhat felsőoktatási intézmény csaknem 200 hallgatója vett részt a szombati eseményen, jóval többen, mint az elmúlt esztendőkben bármikor - írta beszámolójában a sportági szövetség.

Az ob-n, amelyet Kiss Ádám professzor, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnöke nyitott meg, Kapás Boglárka a viadal miatt péntekre átrakott kemény edzés után, begyulladt bölcsességfoggal is vállalta a szereplést.

"Ezután megyek a fogamat megnézetni, remélem, találunk valami megoldást, mert nem szeretném, ha a decemberi rövidpályás világbajnokság idején jutnánk el oda, hogy ki kelljen húzatni" - mondta az ELTE pszichológia szakos hallgatója, aki így is simán nyert 400 méter gyorson, és még a számára kissé idegen számokban is kifejezetten jól teljesített, mivel győzött 100 méter pillangón is, míg 100 méter gyorson dobogón végzett.

Kapás Boglárka Forrás: MTI/Illyés Tibor

Cseh László az első "őszi" győzelmét ünnepelhette, hiszen azok után, hogy a rövidpályás országos bajnokságon kétszer is milliméterekkel maradt le a pillangószámokban, most a sprintszámokban is akadt nála jobb - 50 méter gyorson a győri specialista Takács Krisztián, 100 méter gyorson és 100 méter háton a kőbányás, most a Károli színeiben induló Telegdy Ádám, míg 100 méter pillangón a TF-es Pulai Bence. Ugyanakkor 200 méter vegyesen a BME-t képviselő Cseh lett a legjobb.

"Egyre jobban esnek az edzések, múlt héten még nehezen csináltam végig egy-egy napot, ezen a héten már nem volt gond, az egyetemi bajnokság pedig felér egy edzéssel, hiszen majdnem az összes számban indulok" - mondta a riói olimpiai ezüstérmes. "Őszintén szólva, nem hiányzik most a rövidpályás vébé, túl rövid idő maradt a felkészülésre, olyan eredmények miatt pedig nem akartam kiutazni, amelyek nem méltóak hozzám."

A Testnevelési Egyetem erős csapattal érkezett, többek között Verrasztó Evelyn, Joó Sára, Sztankovics Anna, Galamb Szimonetta, valamint az egyébként már edzősködő Kutasi Gergely is ott volt a rajtköveken, majd később rendre a dobogón is.

A debreceniek csapatát erősítő, a riói olimpián 10 kilométeren induló Papp Márk 400 méter gyorson nyert, amellett részt vett az eseményt záró váltókban is: először 4x100 méter vegyesen, majd az egyetemi bajnokságokat megkoronázó 10x50 méteres gyorsváltóban. Ez utóbbit a TF nyerte minimális, 3 tizedmásodperces különbséggel a BME előtt.