Halvány reménysugár az elnyomott afgán nőknek

afgán női bringások
Csak ott edzhetnek, ahol nem látja őket senki
Vágólapra másolva!
Az afganisztáni női kerékpár-válogatott a világ egyik legvalószínűtlenebb sportcsapata, amely hetente háromszor edz egy elhagyatott útszakaszon a fővárostól, Kabultól északra.

Afganisztán egyetlen profi kerékpárosa, Abdul Sadiq alapította a csapatot. Előbb elkezdte edzeni a lányát, akit ezután elküldött néhány külföldi versenyre. Mivel ott jól szerepelt, körbejárták a környező iskolákat, hogy lányokat toborozzanak.

A kezdeményezés azért is rendhagyó, mivel ebben a kultúrában a nők gyakorlatilag nem hagyhatják el a házat férfikíséret nélkül. A csapat két tagja, Massouma és Zarab 18 és 17 évesek, testvérek, édesapjuk beleegyezett, hogy mindketten bringázzanak. Igaz, bátyjával komoly vitába keveredett a lányok miatt.

Csak ott edzhetnek, ahol nem látja őket senki Forrás: Facebook/Afghan Cycling Federation

"Tudom, hogy a nagybátyánk soha nem állna ki elénk, és mondaná azt, hogy nem versenyezhetünk, de az apánkkal komolyan összeveszett, amiért enged bennünket bringázni" - nyilatkozta Zarab a BBC-nek.

Legfeljebb 20 éves korukig edzhetnek

Edzőjük, Abdul Sadiq is számos fenyegetést kapott már, de a lányok férfiszomszédai beleegyeztek abba, hogy egyedül menjenek le az utcára, amikor megérkezik az edző az autójával, hogy felvegye, és elvigye őket az elhagyatott útszakaszra edzeni.

Az edző azt mondja, a legnagyobb problémája az, hogy legfeljebb csak 20 éves korukig számíthat a lányokra, mert addigra férjhez mennek, és azonnan megtiltják nekik a versenyzést.

A csapat egyik tagja, a 18 éves Zainab ezért még reménykedik: "Remélem, eljön majd az az idő, amikor szabadon kerékpározhatunk bárhol az utcán, akár az edzőnk nélkül is."