Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka világcsúccsal győzött 200 m vegyesen a dohai rövidpályás úszóvébén. Ez volt az év legjobbjának választott Hosszúnak a negyedik sikere a vébén, és mindegyiket világcsúccsal érte el. Verrasztó Evelyn hatodik lett ebben a számban.

Verrasztó a legjobb idővel, Hosszú harmadikként jutott be a döntőbe, de Hosszú a döntőben egyértelművé tette a mezőny többi tagjának számára, hogy nincs esélyük. A pillangó felénél az élre állt, onnan pedig fokozatosan növelte az előnyét, és csak a világcsúccsal versenyzett. Végül a régi rekordot is legyőzte, az új csúcs 2:01.86 perc. Az előzőt is ő tartotta, az 2:02.13 perc volt, ezt idén augusztus 31-én a rövidpályás világkupa-sorozat dubaji állomásán úszta. Verrasztó a hatodik helyen zárt 2:07.05-tel.

"2:01.8? Ez már milyen idő? Brutális, nem? Mondtam is az arenásoknak, ez tuti a sapka, végre felvettem az új fejlesztést, én ugyanúgy úszom, nyilván a ráncmentes változat hozza a többit. Na jó, azért persze ne húzzuk ennyire fel a sapkát - egyszerűen jól megy, és ennyi!" - nyilatkozta vidáman Hosszú.

"Döntőbe szerettem volna kerülni, ez volt a legfontosabb - aztán újra meg kell tanulnom az élmezőnyben úszni, mert az utóbbi időben eléggé kikoptam innen. Úgy gondolom, jó úton haladok, holnap is vissza akarok jönni döntőzni 200 gyorson" - mondta Verrasztó.

Hosszú vasárnapra is intézett magának programot, mert 50 méter háton a hetedik legjobb idővel jutott be a döntőbe. A korábban a vébén a 100 és a 200 m hátúszást is megnyerő klasszis futamában másodikként csapott a célba 26.38 másodperccel, alig 28 századdal maradva el országos csúcsától.

Szilágyi Liliánának nem sikerült a döntőbe jutás 100 pillangón, pedig ha a délelőtti 56,94 másodperces idején javít, akkor folytathatta volna, mivel az utolsó döntős 56,93-at úszott. Szilágyi 57,12 másodperce ideje viszont sajnos nem volt elég jó a fináléhoz. "Nem tudom mi hiányzott... Így ment..." - Szilágyi mindössze ennyit mondott az úszása után, de érthető, hogy csalódott volt.

Földházi Dávid magyar csúcsot ért el a 100 méter vegyes elődöntőjében, de így sem sikerült bekerülnie a döntőbe. A kecskemétiek 19 éves sportolója már délelőtt is remekelt, hiszen 53,23 másodperccel úgy lett a teljes rangsorban 11., hogy megközelítette Cseh László 53,11-es országos csúcsát. A délutáni elődöntőben pedig meg is döntötte a 2012. október 20-án feléállított rekrodot. Az új csúcs 53,08 másodperc, amely azonban összesítésben csak a 10. helyhez volt elegendő.

"Nem vagyok csalódott, jól sikerült az úszás, mindent kiadtam magamból. Nagyon örülök, hogy sikerült megdöntenem az országos csúcsot, ez volt a tervem. Ahhoz, hogy előrelépjek, a fordulókon még van mit javítani, ebben a számban szinte minden ezen múllik."

Visszalépés nyomán váratlanul elődöntős szereplés lehetőségéhez jutott Jakabos Zsuzsanna, aki 50 méter gyorson a selejtezőben 17.-ként éppen kiszorult a 16-os mezőnyből. Az eséllyel azonban nem tudott élni, hiszen a délelőtti idejétől (24,79 mp) elmaradva ezúttal 25,02 másodperc alatt tudta le a távot, amivel utolsó lett az elődöntőben.