Vágólapra másolva!

Visszaszívatta a biatlon-világbajnok Fakot a média

Német színekben versenyez tovább Jakov Fak, Szlovénia első biatlon-világbajnoka, írta egy online újság vasárnap. A hírt átvette a szlovén állami televízió, az országban kisebb felzúdulás támadt, Fak ugyanis horvát születésű, és csak két éve kapott szlovén útlevelet. Korábban Fak tesztelte a médiát azzal, hogy palackok visszaváltásából él, ezúttal viszont neki kellett magyarázkodnia.
A médiát is megszívatta a horvátokat felültető sílövőbajnok - Fak-portré


"Jakov Faknak kiváló ajánlatot tett a német szövetség, melyet nem is tudott visszautasítani, így a következő idénytől német színekben versenyez" - hangzott az internetes hír, melyet később a szlovén állami tévé is átvett.

A 24 éves sportoló gyorsan cáfolta a nagy felzúdulást keltő információt. "Rengeteget szenvedtem akkor is, mikor horvát helyett szlovén színekben kezdtem versenyezni, soha nem tennék még egyszer ilyet" - magyarázta a ma is Horvátországban élő versenyző. "Ez április elsejei tréfa, arra kérek minden szlovént, hogy továbbra is szurkoljon nekem!"

Két éve mindössze néhány hónappal a téli olimpia és egy horvát állami kitüntetés után váltott nemzetiséget Fak, ám nem csak erre, hanem egy korábbi ugratására is reagált az internetes újság vicce. A biatlonista a vb-aranya megnyerése után kijelentette, hogy műanyag palackok gyűjtögetéséből és visszaváltásából tartja fenn magát, de még így is alig futja neki mozijegyre.

A hírt számos újság átvette Európa-szerte, ám később Fak elárulta: csak a médiát akarta tesztelni, és meglepődött, hogy milyen gyorsan és ellenőrzés nélkül veszik át a híreket a lapok.