Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka az amerikai sikeredző, Dave Salo irányítása alatt lett 2009-ben világbajnok 400 vegyesen, az idei vébén azonban ugyanebben a számban a döntőbe se tudott bejutni. Salo az [origo]-nak adott interjúban elmondta, mindkettőjüknek megvan a maga felelősége a gyászos sanghaji szereplésben. Szerinte Hosszú soha nem edzett olyan keményen, mint most, de ha olimpiai bajnok akar lenni, akkor valószínűleg világcsúcsot kell úsznia.

- Hogyan fogadta Hosszú Katinka döntését, hogy a londoni olimpiára az ön segítségével szeretne felkészülni?
- Katinka azok alapján az élmények alapján döntött így, amelyek az elmúlt években érték nálunk. Biztosan eszébe jutott a 2009-es év is, amikor világbajnok lett. Nagyon örülök neki, hogy bízik az edzőiben és az itteni edzésmódszerekben.

- Csalódott volt, amiért a sanghaji világbajnokságon Hosszú Katinka nem nyert érmet?
- Természetesen csalódott voltam, de nem ért váratlanul, mert sajnos nem volt megfelelő a felkészülése. A sanghaji vébé egyébként ugyanúgy kellett neki, mint a római vébé, ahol világbajnok lett. Egy sportolónak mindig jót tesz, ha nemcsak a dicsfényben úszik, hanem megismeri azt a negatív közeget is, amibe olyankor csöppen, ha nem teljesít megfelelően, mert akkor a jövőben mindent megtesz majd azért, hogy még egyszer ne kerüljön oda.

- Hogy érti azt, hogy nem sikerült megfelelően a felkészülése? A világbajnokság előtt sorra nyerte a versenyeket, márciusban például a legjobb egyetemi úszónak választották az Egyesült Államokban, ami egy hatalmas elismerés.
- Az egyetemi bajnokság előtt Katinka nagyon sokat és jól edzett, ezért jöttek is az eredmények, ám sajnos nem tudta tartani ezt a remek formát a júliusi világbajnokságig. Ő is elismerte, hogy nem csak az edzésre koncentrált, elvonták a figyelmét más dolgok, amik akkor fontosabbak voltak neki, mint a világbajnokság, például meglátogatta őt a családja, akiket hónapok óta nem látott. Néha az embernek nagyobb szüksége van a családjára, mint az edzésekre és a versenyekre, ez természetes dolog, most azonban Katinka olyan állapotban van, hogy csak az úszásra koncentrál, és elszántan készül a londoni olimpiára.

- A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a sanghaji vébé után azt nyilatkozta, hogy Hosszú Katinka nem lett megfelelően felkészítve a vébére, itthon olyan kritikák is napvilágot láttak, amelyek szerint túl sok versenyzője volt önnek a vébé alatt, ezért nem tudott rájuk ugyanúgy figyelni. Hosszú Katinka pedig a magyar sportnapilapnak azt mondta, örül neki, hogy kisebb létszámú lett a csapat.
- Minden tiszteletem Kiss Lászlóé, de nem hiszem, hogy tisztában van azzal, hogy milyen program alapján és hogyan dolgozom a versenyzőimmel, a csapatom pedig nem lett sokkal kisebb létszámú, mint amekkora a vébé alatt volt. Azt ugyanakkor el kell ismernem, hogy tavaly egy kicsit zaklatottabb volt az életem, hiszen az édesanyám júniusban meghalt, ezért ebben az időszakban kevésbé tudtam figyelni a munkámra, így én is tehetek arról, hogy nem sikerült a legjobban Katinka vébéje.

- Miután Hosszú Katinka eldöntötte, hogy az Egyesült Államokban készül fel Londonra, Kiss László kiállt mellette, és támogatja őt, ugyanakkor a vébé után a magyar szövetségi kapitány azt nyilatkozta, hogy szerinte az olimpia évében Amerikában kevesebb figyelmet fordítanak az edzők a külföldi úszókra. Ön is így látja?
- Ebből is az jön le, hogy Kiss László nem ismer engem, nekem ugyanis nem az számít, hogy ki milyen nemzetiségű, hanem csak az a fontos, hogy az én versenyzőm legyen a legjobb. A tanítványaim közül 2009-ben Hosszú Katinka mellett a szintén magyar származású Rebecca Soni és a tunéziai Ous Mellouli is világbajnok lett, nem hiszem, hogy volt más edző, akinek három úszója is aranyat nyert volna Rómában. Az edzői filozófiám azóta sem változott meg, továbbra is az a fontos, hogy a versenyzőim a legjobbak legyenek, nemzetiségtől függetlenül.

- Milyen a kapcsolata Pass Ferenccel, Hosszú Katinka bajai edzőjével?
- Azt hiszem, mondhatom, hogy nagyon jóban vagyunk. Amikor 2009-ben, az utolsó hónapban otthon készült fel Katinka a vébére, akkor elküldtem az edzőjének minden szükséges adatot arról, hogy előtte kilenc hónapig milyen munkát végeztünk. Folyamatosan kommunikáltunk egymással, és a világbajnoki cím is mutatja, hogy jól tudtunk együtt dolgozni. Rómában találkoztunk is egymással, és mindketten nagyon örültünk, amikor Katinka aranyérmet nyert, azóta is tartjuk a kapcsolatot e-mailen keresztül. Egyébként Rómában találkoztam Kiss Lászlóval is, aki nagyon kedves volt, és meghívott a 2010-es, budapesti Európa-bajnokságra, de sajnos más elfoglaltságaim miatt nem tudtam elmenni.

- Előreláthatólag hány éremesélyes versenyzője lesz Londonban?
- Az amerikaiak közül Rebecca Soni, Jessica Hardy, Eric Shanteau, David Walters, Ricky Berens, a már említett tunéziai Ous Mellouli, az osztrák Markus Rogan, a svájci Dominik Miechtry, az orosz Julia Jefimova, a japán Kitadzsima Koszuke és persze Hosszú Katinka érhet oda a dobogóra.

Forrás: AFP
Hosszú Katinka több érmet is szerezhet Londonban

- Mire lehet képes Hosszú Katinka?
- Katinka keményebben és jobban edz, mint bármikor. Mint minden versenyzőm, ő is érzi, hogy az olimpiára való felkészülés idején mindent bele kell adni, és nem szeretné, ha 2012 is olyan év lenne, mint az idei volt. Szerintem 400 vegyesen mindenképp éremesélyes, de 200 vegyesen és 200 pillangón is odaérhet a dobogóra.

- Mi az, amiben fejlődnie kell még?
- Katinka az egyik leglelkiismeretesebb úszó, akivel valaha dolgoztam, ezért nincs nehéz dolgom vele. Mellúszásban még van hova fejlődnie, hiszen ez határozza meg a vegyes számokat, háton is tud még többet, gyorson pedig már rengeteget fejlődött. Legfőbb száma, a 400 vegyes egy olyan szám, amelynek nagyon sok összetevője van, ezáltal rengeteg a hibázási lehetőség, ugyanakkor jelentősen lehet fejlődni is, ha az ember megoldja ezeket a problémákat. A 400 vegyes az egyik legnagyszerűbb úszószám.

- Más magyar úszókkal is dolgozott már együtt?
- A Dél-Karolinai Egyetemen Kerékjártó Tamás, Bodrogi Viktor, Flasskay Mihály, Mészáros Gergely és Povázsay Zoltán személyében több magyar versenyzővel is volt dolgom. Őszintén mondom, hogy nagyon pozitív élményeim vannak, nagyszerűen lehet együtt dolgozni a magyarokkal, akik nemcsak fizikailag bírják a terhelést, hanem mentálisan is mindig a legjobbat akarják kihozni magukból.

- Tanítványának, Kitadzsima Koszukénak egy magyar úszó, Gyurta Dániel az egyik legnagyobb ellenfele Őróla mi a véleménye?
- Ő egy világklasszis úszó, akinek a pályafutását évek óta figyelemmel kísérem. Szerettem volna, ha ő is a mi egyetemünkre kerül, 2008-ban fel is ajánlottam ezt neki, de sajnos úgy döntött, hogy inkább marad Magyarországon. Egyértelmű éremesélyes a londoni olimpián, nagy csatát fognak vívni Koszukéval.

- Cseh Lászlót Magyarországon Michael Phelps és Ryan Lochte kihívójának tartják, az Egyesült Államokban is számolnak vele mint ellenféllel?
- Michael és Ryan is jól ismeri őt, és természetesen mindketten komoly ellenfélnek tartják. Minden olyan amerikai edző, aki vegyes számokban készíti fel a versenyzőjét, tudja, hogy László a világ egyik legjobb úszója. Biztos vagyok benne, hogy Londonban is nagy ellenfele lesz az amerikaiaknak.

Forrás: AFP
Phelps és Lochte Londonban is nagyot fog csatázni

- Úgy tűnik, Lochte elhúzott Phelps mellett, mi lesz a kettőjük párharcával Londonban?
- Ryan fantasztikusan úszott az elmúlt években, de biztos vagyok benne, hogy Michael most odateszi majd magát. Sokkal jobban fel fog készülni 2012-re, nem indul majd annyi számban, mint például 2008-ban. Amelyikben viszont rajthoz áll, ott mindenhol aranyesélyes lesz.

- Ki volt a legjobb úszó, akivel együtt dolgozott?
- Fantasztikus versenyzőim voltak, nem egyszerű kiemelni közülük egyet. Az első sikereimet Amanda Bearddel értem el, amikor 1996-ban, az atlantai olimpián 14 évesen egy arany- és két ezüstérmet nyert. Aztán 2000-ben Aaron Peirsol és Jason Lezak, 2008-ban Rebacca Soni és Ous Mellouli emelkedett ki. Remélem, hogy 2012-ben, Londonban is robbantanak majd a versenyzőim, beleértve Hosszú Katinkát is.

- Korábban együtt dolgozott az ötszörös olimpiai bajnok Ian Thorpe-pal is, aki visszavonulása után most visszatér, és indulna az olimpián. Mire lehet ő képes Londonban?
- Iannal 2006-ban dolgoztam együtt, de nem én voltam hivatalosan az edzője. Ha összeszedi magát, akkor szerintem éremesélyes lehet 200 gyorson.

- Mit vár a londoni olimpia úszóversenyeitől? Lesznek világcsúcsok a szuperdresszek betiltása után is?
- Biztos vagyok benne, hogy több rekord is meg fog dőlni. Lochte és Phelps biztos, hogy világcsúcsot fog úszni valamelyik számban, és a kínaiaktól is várhatók majd jó eredmények. Rebecca Soni 200 mellen képes a világcsúcsra, és szerintem Hosszú Katinka számában, 400 vegyesen is rekord kell majd az aranyéremhez.