Vágólapra másolva!
Az első két napon egy arany-, két ezüst- és két bronzérmet szerzett cselgáncsozóink folytatták szenzációs szereplésüket a bécsi Európa-bajnokságon, az esti programban a férfi +100 kg-ban Bor Barna, a női 78 kg-ban pedig az első felnőtt világversenyén szereplő Joó Abigél is az aranyéremért lép tatamira.

Az Európa-bajnokság szombati napján a férfiaknál a 90 kg-ban Ledényi Levente, a 100 kg-ban Hadfi Dániel, a +100 kg-ban Bor Barna, a női 78 kg-ban pedig Joó Abigél révén voltunk érdekelve; s két versenyzők számára nem sokáig tartott az Eb. A sérült Madarász Tamás helyett csapatba került Ledényi számára egészen pontosan huszonkét másodperc jutott, a grúz Liparteliani nagyon gyorsan ippont ért el ellene. Még fájóbb volt a 2007-es belgrádi Eb-n aranyérmes, s az ugyanabban az évben vb-harmadik Hadfi búcsúja. A Honvéd dzsúdósa korábban kétszer találkozott a felnőtt szinten semmilyen nemzetközi eredménnyel nem rendelkező litván Zilinskassal, s mindkétszer legyőzte, most azonban nem bírt vele, vazarival kikapott tőle.

Bor Barna sikerrel vette az első akadályt, az előcsatározások során két vazari értékű akcióval győzte le a szlovén Cerajt, ezzel a legjobb tizenhat közé jutott, és készülhetett az osztrák Riess elleni nyolcaddöntőjére. Előtte azonban még Joó Abigél lépett tatamira egy hazai versenyző ellen, és alig egy perc alatt úgy intézte el Pichlert, hogy az ippon előtt egy vazarit és jukót is elkönyvelhetett. A KSI 19 éves, tavaly U23-as Eb-győztes dzsúdósa az év elején még a 70 kg-ban nyerte meg a szófiai Világkupát, majd súlycsoportot váltott, és a varsói Vk-n már a 78 kg-ban diadalmaskodott. S azzal, hogy élete első felnőtt világversenyén Bécsben győzelemmel kezdett, bejutott a legjobb nyolcba.

Ide a maga kategóriájában Bor is követte. A Paksi Atomerőmű SE 23 éves, háromszoros U23-as Európa-bajnok, a felnőtt mezőnyben Eb-ötödik helyezett versenyzője Riess ellen intésekkel, vazarival vezetett, amikor a nap során már harmadszor vetette be a válldobását, ami ugyancsak vazarit ért, és ezzel véget is vetett a mérkőzésnek.

Kétségkívül egyik továbbjutónk sem panaszkodhatott a sorsolására, a negyeddöntőben azonban már nem kaphattak könnyű ellenfelet. Joó az első helyen kiemelt, vb-második és Eb-ezüstérmes ukrán Priscsepát, Bor a világbajnoki harmadik litván Paskeviciust fogta ki. Ám mindkét versenyzők felborította a papírformát. Bor Barna két intés után jukóval vezetett, majd megragadta ellenfele bal combját, kiemelte, és ippont érően döngölte bele a szőnyegbe. Nem sokkal később pedig Joó Abigél intésekkel verte a vele kezdeni semmit nem tudó, viszont többször is szabálytalankodó ukránt.

Bor Barna a döntőbe jutásért a korábbi Európa-bajnok német Tölzerrel került szembe, akivel eddig 3-3-as mérleggel rendelkezett, de a mostani mérkőzésünk egyáltalán nem döntetlen színezetű volt. Bor ugyanis negyvenhat másodperc elteltével bokadobással kisöpörte a német lábát, aki pillanatokkal később a hátán találta, magát, és ippon győzelmet ünnepelhetett a magyar tábor. S Joó Abigél sem akart lemaradni, a döntőbe jutásért, amikor intésekkel már egyébként is vezetett, ugyancsak ipponnal győzte el a francia Louette-t.

Az esti programban - amelyre a hírek szerint megérkezik a Bécsben tárgyaló Vlagyimir Putyin orosz kormányfő is - Bor Barna a 2004-es athéni olimpián 100 kg-ban aranyérmes fehérorosz Makarovval, Joó Abigél a világbajnoki címvédő holland Verkerkkel találkozik a döntőben.

A délelőtti program végén a Ferry Dusika-sportcsarnok lelátóján találkoztunk Bor Barna edzőjével, Hangyási Lászlóval, akinek a társaságában foglalt helyet korábbi tanítványa, az olimpiai és világbajnok Kovács Antal is.

"Barnának az év eleje nehezen indult, mert deréksérüléssel bajlódott, emiatt versenyeket kellett kihagynia, de a felkészülése végül is jól sikerült" - kezdte Hangyási László. "Az Eb előtt Szerbiában edzőtáboroztunk a régi jugoszláv tagköztársaságok versenyzőivel, és nyolc ideális edzőpartnerünk volt. Tudvalevő, hogy az se jó, ha túl gyenge, de az se, ha túlságosan erős ellenfelekkel kell együtt készülni, mert akkor a kelleténél jobban tisztelik egymást a felek. Barnának most talán az első meccse volt a legnehezebb, mert a szlovén fiú stílusa nem fekszik neki, eddig csak egyszer győzte le, miközben kétszer már kikapott tőle. Ám sokat számított, hogy Kikindán vele is tudott gyúrni. Az osztrák gyereket ismertük, és utána a litván ellen, akit még soha nem vert meg, szépen betartotta a taktikát. Junior korában megszokta, hogy könnyen sikerülnek neki a dobások, a felnőttek között viszont már érték kellemetlen meglepetések, ha elkezdett kapkodni. Ezúttal nagyon taktikusan versenyzett, nem sietett, hanem megizzasztotta a litvánt, és utána verte el. Tölzert egy gyönyörű bokadobással győzte le, köszönhetően annak is, hogy a szabályváltozások után nagy hangsúlyt fektettünk a lábtechnikákra. Ami a döntőt illeti, Makarov kiváló versenyző, láthattuk, hogy jó állapotban van, de az esélyeket ötven-ötven százalékra teszem, és bízom benne, hogy magyar győzelem születik."

Hasonló reményeket táplált Kovács Antal is: "Barnának nem szabad megelégednie az ezüsttel, itt a nagy lehetőség, meg kell szereznie az aranyat! Amikor itthon nem akadt edzőpartnere és Laci bácsi szólt, hogy segítsek be a felkészülésbe, természetesen mentem. Mondhatom, hogy Barna olyan erős mint egy bivaly, és ha jól emlékszem, engem is éppen úgy dobott el, mint az előbb a Tölzert. Nagyon szurkolok neki, hogy Európa-bajnok legyen."