Vágólapra másolva!
Várhatóan ősszel megszületik a végső döntés a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) 2010-ben indítandó - az amerikai profi sportágak mintájára szerveződő - ligájáról, az úgynevezett Boksz Világsorozatról, amelyben amatőr versenyzők kapnának lehetőséget, de nem vesztenék el lehetőségüket az olimpiai szereplésre.

Az AIBA végrehajtó bizottsága februárban fogadta el a sorozatról szóló javaslatot, eszerint a bajnokságot a világ különböző pontjain létrehozandó 12 csapat alkotná, melyekben 12-12 öklöző szerepelne. A klubokat területi alapon konferenciákba sorolnák, s a csapatok bárhonnan igazolhatnának versenyzőket, azaz egy ázsiai csapat éppúgy szerepeltethetne európai bokszolót, mint ahogy egy európai például észak-amerikait. A tornák eredményeit egyéniben és csapatban is értékelnék.

"Ez már tulajdonképpen egy eldöntött dolog, de a szeptemberi világbajnokság után lesz majd meg a végső határozat a sorozatról" - mondta Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke. "Én mindenképpen támogatom a létrehozását, mert ez segítene megoldani a sportágunk legnagyobb problémáját, azt, hogy a profi világ elszívja a tehetséges versenyzőket az amatőröktől."

Az Independent című brit lap vasárnapi számában szigetországi szakemberek, edzők véleményét kérdezte a bajnokságról, melynek tervezett szabályaiból részleteket is közölt. Az újság szakírója egy hivatalos AIBA-dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy ötmenetes mérkőzéseket rendeznek majd, s a pontozás a profiknál megszokottak szerint zajlik majd (menetenként 10 pont jár a győztesnek), a bokszolók fejvédő és trikó nélkül küzdenek. Az olimpián és egyéb amatőr tornákon marad a háromszor három perc.

A brit szakemberek véleménye megoszlik az új bajnokságról, van, aki szerint a sportág javát szolgálja, van ugyanakkor olyan is, aki szerint az amatőr boksz szellemisége vész majd el, ráadásul a profi sorozatban szereplők előnyben lesznek a többiekkel szemben.