Vágólapra másolva!
A 14. férfiökölvívó-világbajnokság keddi nyitányát megelőző hétfői rendkívüli AIBA-kongresszuson a sportág világszövetsége szentesítette a tényt: a hazája szövetsége által visszahívott orosz EABA-elnök, Eduard Huszainov helyett a szervezet első alelnöke, Csötönyi Sándor veszi át az európai szövetség irányítását ügyvezető jelleggel.

A következő AIBA végrehajtó bizottsági ülésig, 2008 februárjáig marad fenn ez az állapot, azt követően megszűnik az EABA, pontosabban összeolvad az AIBA európai irodájával, és európai konföderáció néven működik tovább.

A rendkívüli kongresszus két további fontos határozatot hozott: a felnőtt férfi mérkőzések játékideje négyszer két percről háromszor háromra módosul - azaz helyreáll az 1996-ig létezett rend -, továbbá megszűnik a fejvédő használata. Mindkét változás a jövő évi pekingi olimpia után lép életbe.

Hétfőn délután megtartották az ünnepélyes megnyitót, kedden délben pedig a sorsolást - először a sportág történetében számítógéppel, kizárva bármiféle csalást, manipulációt. A magyarok legnagyobb reménysége, Bedák Pál kolumbiai ellenfele után - ha győz... - az orosz David Ajrapetjannal, majd a nyolc közé jutásért, tehát az ötkarikás kvótáért a kínai világbajnok Cou Si-minggel (Zou Shi Ming) találkozik. A másik véglet Szellő Imréé, aki két, viszonylag verhető ellenfél leküzdésével már olimpiai résztvevő...

A magyarok első ellenfelei:
48 kg (37 bokszoló): Bedák Pál - Oscar Padilla (kolumbiai)

51 kg (47): Szalai Gergely - Nurlan Ajdarbek (kazah)

54 kg (51): Oltványi Dávid - Suresh Singh (indiai)

57 kg (57): Rácz Sándor - Ángel Rodriguez (venezuelai)

60 kg (55): Varga Miklós - Eric Donovan (ír)

64 kg (64): Káté Gyula - John Joyce (ír)

69 kg (54): Harcsa Norbert - Ruszlan Hajrov (kazah)

75 kg (60): Szili István - Pierre Markember (guyanai)

81 kg (42): Szellő Imre - Lennon Bannis (dominikai)

91 kg (46): Darmos József - Azea Augustana (haiti)

+91 kg (44): Kurtucz Csaba - José Payares (venezuelai)