Vágólapra másolva!
Kedden, több mint 700 versenyző részvételével megkezdődik minden idők legnépesebb amatőr ökölvívó-világbajnoksága Chicagóban, ahova egy érem és két olimpiai kvóta megszerzésének reményében utazott el a magyar válogatott.

A kissé hányattatott sorsú olimpiai kvalifikációs vb-t eredetileg Moszkva rendezték volna, ám a nemzetközi szövetség (AIBA) anyagi hiányosságok miatt idén tavasszal megfosztotta az orosz fővárost a viadaltól és az amerikai nagyvárosra bízta a kesztyűs csúcstalálkozó lebonyolítását.

Chicagóban teljes csapattal, azaz 11 fővel képviselteti magát a magyar válogatott, amely Balzsay Károly szövetségi kapitány szerint kiváló felkészülést tudhat maga mögött. "Nagyszerű állapotban vannak a srácok, elégedett vagyok a munkájukkal, ami a vb-n remélhetőleg eredményes bokszban mutatkozik majd meg" - jelentette ki a kapitány.

"Az elvárásaim nem változtak ahhoz képest, mint amit már korábban is mondtam. Legalább két olimpiai kvóta megszerzése a cél, de bízom benne, hogy három is lesz belőle a végén, e mellett pedig egy dobogós hellyel lennék elégedett."

A szakember nem meglepő módon a 2005-ös, mianjangi világbajnokság ezüstérmesében, Bedák Pálban (48 kg) és a 2003-as vb-n bronzot szerzett Káté Gyulában (64) bízik leginkább, de úgy látja, van még olyan a csapatban, aki képes a jó eredményre.

"A mi sportágunkban nagyon fontos a jó sorsolás, így addig nehéz bármit is mondani, amíg nem tudjuk az ágakat, mindenesetre Bedák Pali és Káté Gyuszi is nagyon jó formában van, de ugyanezt el tudom mondani a többiekről is. Különösen bízom Szellő Imrében (81 kg), de Varga Miklós (60) és Szili István (75) is odaérhet" - boncolgatta az esélyeket Balzsay.

Szilivel kapcsolatban a szakvezető kiemelte, hogy neki eddig sem a tudásával, vagy a felkészültségével volt a probléma, hanem a kishitűségével, amit ha sikerül levetkőznie, messzire juthat. Vargától az elmúlt években szintén várták a kiugró eredményt, ám eddig ő belőle sem jött ki nagy világversenyen, ami benne van.

A felsoroltak mellett a Mianjangban negyeddöntőig menetelt, s ismét egyre jobbnak tűnő nehézsúlyú, Darmos József (91 kg), valamint Harcsa Norbert (69) és Oltványi Dávid (51) nevét is a kedvező sorsolással bravúrra képes öklözők között említette a kapitány.

A vb-n a két felső súlycsoportot kivéve minden kategóriában (48, 51, 54, 57, 60, 64, 69, 75, 81) az első nyolc szerez olimpiai kvótát, a 91 és a plusz 91 kilósok között azonban a négy közé kell jutnia annak, aki már Chicagóban biztosítani szeretné pekingi helyét.

"Nagyon hosszú és nehéz világbajnokság lesz. Ekkora mezőny még soha nem volt. Mindent elmond, hogy lesz, akinek már a 64-be kerülésért szorítóba kell lépnie" - érzékeltette a torna színvonalát Balzsay Károly, aki csapatával múlt csütörtökön utazott el Chicagóba.

Ez a vb nem csak az abszolút csúcsot jelentő 120 nevező ország miatt lesz az eddigiektől eltérő, hanem az éremtáblázat várható végeredménye miatt is. A változást e téren azok után lehet borítékolni, hogy Fidel Castro úgy döntött, Kuba versenyzői - a disszidálás veszélye miatt - nem utazhatnak el az Egyesült Államokba.

Az államfő határozata azt jelenti, hogy a sportág egyik nagyhatalma marad távol a viadalról: a kubaiak az athéni játékokon 5 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzérmet szereztek!. A karibi ország öklözőinek hiányában pedig vélhetően a hazai és az orosz bokszolók, illetve további volt szovjet tagköztársaságok sportolói uralják majd a mezőnyt.

A magyar vb-csapat:
48 kg: Bedák Pál
51 kg: Szalai Gergő
54 kg: Oltványi Dávid
57 kg: Rácz Sándor
60 kg: Varga Miklós
64 kg: Káté Gyula
69 kg: Harcsa Norbert
75 kg. Szili István
81 kg: Szellő Imre
91 kg: Darmos József
+91 kg: Kurtucz Csaba